Raoul Pal, de voormalig directeur van Goldman Sachs, heeft gezegd dat risicovolle activa zoals crypto en aandelen zullen gaan stijgen naarmate de macro-economische omstandigheden gunstiger worden. Pal zei in een nieuw editie van de Global Macro Investor-nieuwsbrief dat Bitcoin (BTC) voornamelijk wordt aangedreven door de beschikbare geldhoeveelheid in het financiële systeem over de hele wereld. Hij zei:
“Paul Tudor Jones zei ooit: als de geldkraan er weer op zit, wil je het snelste paard hebben. In het geval van 2020/2021 verwees hij naar Bitcoin. Deze keer zal het in het algemeen crypto zijn …
Hier is een grafiek van BTC versus Global M2. Merk je iets vreemds op? Ja, we kunnen de top van de grafiek niet schalen, want wanneer M2 aanzienlijk stijgt, gaat Bitcoin EXPONENTIEEL.”
Beleggers maken zich momenteel zorgen maken over het relatief hoge rentetarief en de kans dat deze in de toekomst hoger zullen worden. Pal zei hierover dat het niet zo’n groot probleem is als de meesten denken. Volgens hem kunnen risicoactiva zoals aandelen en crypto nog steeds profiteren, zelfs als de Federal Reserve de rentetarieven blijft verhogen. Hij gaf het volgende aan:
“Hogere tarieven zijn een rode haring. Velen zullen het daar niet mee eens zijn, maar naar mijn mening is het een vals verhaal. Het feit is dat hogere tarieven geen hindernis vormen voor technologie of de bredere markt, en daarom kan het me echt niet schelen of de tarieven op laten we zeggen 3% blijven (wat volgens mij niet het geval is).
Je hebt me dit vaak horen zeggen: het gaat om de snelheid waarmee de tarieven veranderen, niet om het niveau van de tarieven. Het is totale onzin om te suggereren dat als de rente op 4% blijft steken, groeiaandelen, crypto enz. eindeloos zullen lijden. Dit is niet hoe de wereld werkt. Je kunt die onzin over kapitaalkosten ook weggooien. De acceptatie van technologie gaat veel te snel om daar iets toe te doen.
Overweeg het geval van Google op de ommezijde… met een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 30% zonder schulden. Denk je dat Google er iets om geeft als de kapitaalkosten 1% of 5% bedragen? Absoluut niet! En investeerders ook niet…”