Fiat lanceert showroom in de metaverse

Fiat, een automerk van Stellantis, heeft zijn eerste op metaverse gebaseerde winkel gelanceerd, volgens het bedrijf de eerste showroom in zijn soort. De beleving, die is ontwikkeld met technologie van Touchcast en Microsoft, is bedoeld om het virtuele proces van het beoordelen van een auto interactiever te maken.

Fiat introduceert op metaverse gebaseerde winkel

Fiat, een automerk dat eigendom is van een van de tien grootste autofabrikanten ter wereld, Stellantis, heeft zijn eerste virtuele metaverse-winkel gelanceerd. Het bedrijf zal klanten de mogelijkheid bieden om via een virtuele simulatie van het model, de New 500 La Prima by Bocelli, de binnen- en buitenkant van te bekijken.

In de showroom kunnen de gebruikers de auto bekijken via een 3D-weergave van het model en het bedieningspaneel van de auto testen. Ook kunnen de klanten het uiterlijk en de uitrusting van de auto veranderen, afhankelijk van de gekozen versie en extra’s, en kunnen zij zelfs met de auto door een virtueel parcours rijden.

Olivier Francois, Fiat CEO en Global Stellantis CMO, wees op het belang van dit soort belevenissen voor de ontwikkeling van het merk. Hij verklaarde:

“De Fiat metaverse winkel is de eerste in zijn soort binnen de autosector. Het is een magische belevenis: een meeslepende, menselijke reis in de wereld van Fiat. Eenvoudig en gebruiksvriendelijk, volgens het idee van ’tech it easy’, en toegankelijk voor iedereen.”

Voor de productie van deze unieke ervaring gebruikte het bedrijf het platform van Touchcast, dat gebruik maakt van Microsoft Cloud als basis voor een metaverse-ervaring zonder headset.

Assistentie van mensen en uitbreiding van programma’s

Andere bedrijven hebben ook dergelijke programma’s getest om het bereik van hun producten veel verder uit te breiden dan wat autodealers in de winkel kunnen doen. Fiat onderscheidt zich echter van andere merken doordat het de klanten laat assisteren door wat het een “productgenie” noemt, een echt persoon die vragen van de potentiële koper over de mogelijkheden van het voertuig en de bijzonderheden van het verkoopproces kan beantwoorden.

Dit heeft wel een nadeel, en dat is dat de metaverse showroom functioneert als een echte showroom en niet 24/7 beschikbaar is voor de klanten.

Het merk wil het aantal modellen dat in de showroom beschikbaar is tegen eind 2022 uitbreiden, waarbij in de eerste helft van 2023 meer voertuigen in de metaverse-showroom beschikbaar zullen zijn. Stellantis gaf niet aan of deze tech zal worden uitgebreid naar andere merken binnen het bedrijf.

Ook andere autobedrijven gebruiken de metaverse als onderdeel van hun activiteiten. Renault gebruikt een industriële metaverse om zijn productie te optimaliseren, met als doel 330 miljoen dollar te besparen tegen 2025. In september heeft Ford 19 merkaanvragen ingediend om zijn merkimago in de metaverse te beschermen en te ontwikkelen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!