RBI gaat op 1 december Digitale Roepie testen

Op 1 december 2022 wil de Reserve Bank of India (RBI) haar eerste Digitale Roepie pilot voor retail gebruik lanceren. In tegenstelling tot de cryptobelastingen van andere landen of entiteiten, die veel kritiek hebben gekregen van het publiek, heeft India’s e-Rupee initiatief overwegend positieve feedback gekregen. Het uiteindelijke doel ervan is om interbancaire transacties soepeler en efficiënter te maken.

Vier steden zullen meedoen aan de pilot

De RBI zei dinsdag in een verklaring dat de centrale bank van het land het proefproject van de Digitale Roepie geleidelijk uitrolt naar meer locaties en steden. Het doel van dit project is om andere use cases zoals groothandelstransacties en grensoverschrijdende betalingen uit te breiden, door in eerste instantie uit te breiden naar vier hoeken van het land. Het gaf het volgende aan:

“De pilot zou in eerste instantie betrekking hebben op vier steden, Mumbai, New Delhi, Bengaluru en Bhubaneswar en later uitbreiden naar Ahmedabad, Gangtok, Guwahati, Hyderabad, Indore, Kochi, Lucknow, Patna en Shimla. De reikwijdte van de pilot kan geleidelijk worden uitgebreid om zo nodig meer banken, gebruikers en locaties te omvatten.”

Negen banken zullen deelnemen

CBDC’s bevinden zich momenteel meestal in de hypothetische fase, hoewel sommige zich in de proof-of-concept-fase bevinden. Meer dan 80 centrale banken overwegen digitale valuta. De eerste digitale valuta die door een grote economie werd uitgegeven, was de digitale RMB uit China. Nu heeft RBI, de centrale bank van India, ook haar eigen CBDC gelanceerd.

Negen banken, waaronder de State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, YES Bank, IDFC First Bank en HSBC, nemen deel aan dit proefproject.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!