Bank of Japan test digitale Yen

De Bank of Japan bereidt een proefproject voor van haar eigen digitale munt van de centrale bank (CBDC), de digitale yen, met de hulp van drie topbanken en regionale instellingen. Het proefprogramma, dat naar schatting twee jaar zal duren, richt zich op het testen van de digitale munt via verschillende handelingen en het experimenteren met de functionaliteit ervan in omgevingen zonder internetverbindingen.

Bank of Japan test eigen digitale munt

De Bank of Japan is van plan de functionaliteit van een versie van haar CBDC, de digitale yen, te testen in samenwerking met drie topbanken en verschillende regionale instellingen, aldus Nikkei. De resultaten van het proefprogramma, dat naar verluidt twee jaar zal duren, zullen bepalend zijn voor de beslissing van de regering om daadwerkelijk een digitale yen te ontwikkelen.

Het proefprogramma omvat verschillende tests voor de munt om het gedrag ervan te bepalen bij alledaagse transacties, zoals stortingen en opnames. Ook zal de bank de functionaliteit ervan testen in noodgevallen, waar internetverbindingen beperkt of gewoonweg niet beschikbaar zijn.

Dit wordt de eerste CBDC-test die de Bank of Japan samen met andere financiële instellingen uitvoert. Sinds april 2021 voert de bank een proof-of-concept uit waarbij de haalbaarheid van een digitale yen en de kernfuncties en kenmerken ervan worden getest. De instelling kondigde in maart 2021 de tweede fase van deze tests aan.

Nog geen besluit over uitgifte

De tests zijn echter nog steeds gericht op de functionaliteit van de munt, en er is nog geen besluit genomen over de mogelijke uitgifte van een digitale yen.

De president van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, verklaarde op 29 maart dat de bank op dit moment niet van plan is een CBDC uit te geven en dat deze tests bedoeld waren als voorbereiding om “op passende wijze te reageren op veranderingen in de omstandigheden, vanuit het oogpunt van het waarborgen van de stabiliteit en efficiëntie van de algemene betalings- en vereffeningssystemen.”

De invoering van een digitale munt op nationaal niveau zou moeten worden ondersteund door het rechtssysteem, dat de rol van de munt en de toekomst van particuliere banken in de daaruit voortvloeiende structuur zou moeten definiëren.

Andere landen zoals China hebben hun CBDC al uitgegeven. De Europese Unie doet momenteel een tweejarige test naar de haalbaarheid van de uitgifte van een digitale euro, en de Federal Reserve Bank of New York kondigde op 19 november aan te zullen experimenteren met een proof-of-concept van een digitale dollar gericht op het optimaliseren van betalingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!