Ripple rechtszaak zal waarschijnlijk eindigen in een schikking, aldus juridisch expert

De Amerikaanse SEC is naar verluidt momenteel bezig met een schikking met Ripple (XRP) in de lopende rechtszaak. Volgens advocaat Bill Morgan geeft het feit dat de William Hinman e-mails in handen zijn van Ripple hen een “echte machtspositie” tegen de commissie. Als dit materiaal via een rechtszaak openbaar wordt gemaakt, zou dat de SEC niet goed uitkomen. Daarom proberen ze waarschijnlijk te schikken zodat alles in het prive afgedaan kan worden.

Hinman’s toespraak blijft de SEC achtervolgen

De documenten in kwestie betreffen de voormalige SEC-functionaris William Hinman, die in 2018 een marktbewegende toespraak hield waarin hij verklaarde dat Ethereum geen effect was. Hij zei dit omdat het, net als Bitcoin, “voldoende gedecentraliseerd” was.

Hoewel sommige mensen misschien betogen dat een schikking tussen Ripple en SEC altijd al mogelijk is geweest, betoogde Morgan dat het niet alleen denkbeeldig is – de voorwaarden voor een schikkingsdeal zijn eigenlijk heel goed. 

De advocaat werd tevens gevraagd naar de kans dat het antwoord van Ripple op de brief van de SEC over hun motie voor een kort geding de e-mails van Hinman als bewijsstukken zal bevatten. De advocaat legde uit dat dit antwoord een van de belangrijkste documenten in de zaak zou kunnen zijn.

Zal de SEC de rechtszaak verliezen?

De SEC diende in december 2020 een rechtszaak in tegen Ripple, niet lang nadat voorzitter Gary Gensler de leiding nam bij het effectenbureau. In de aanklacht zei de SEC dat de verkoop door Ripple van zijn XRP cryptocurrency een ongeregistreerde aanbieding van effecten was.

Een andere bekende advocaat die zich meerdere keren uitgesproken heeft over de zaak, John E. Deaton, verklaarde dat de SEC liever schikt met Ripple, in plaats van de Hinman documenten op te nemen als bewijs in de rechtszaal.

Het is tevens veelzeggend om te vermelden dat Ripple’s general counsel, Stuart Alderoty zei dat ze een boete zullen betalen en meteen zullen schikken als de SEC verkondigt dat XRP geen effect is.

De verwachting is dat de SEC in de nabije toekomst zal verliezen tegen Ripple, na een reeks procedurele overwinningen die het blockchainbetalingsbedrijf in de afgelopen maanden heeft gescoord. Als Ripple als winnaar uit de bus komt, zou dat een belangrijk precedent kunnen scheppen voor cryptocurrencies in de Verenigde Staten, door de bevoegdheid van de SEC om ze te reguleren te beperken.