Bank of England zegt dat het VK misschien een digitale pond nodig heeft

Volgens Jon Cunliffe, plaatsvervangend gouverneur van de Bank of England (BoE), is er mogelijk behoefte aan een digitale versie van de Britse pond. Dit gaf hij aan terwijl hij de ineenstorting van FTX besprak en of het debacle de beslissing om er een uit te geven zou moeten worden beïnvloed.

Hij dacht aanvankelijk dat er geen verband was tussen de ineenstorting van FTX en het werk van de centrale bank aan een digitale valuta van de centrale bank. Hij zei het volgende op de Gilmore Center Policy Forum Conference van de Warwick Business School over DeFi en digitale valuta’s:

“De afgelopen dagen heb ik een paar opmerkingen gekregen dat de ineenstorting van FTX aantoont dat we door moeten gaan en een digitaal eigen pond moeten uitgeven – en dat FTX aantoont dat we dat niet hoeven te doen.”

De opmerkingen zijn gerechtvaardigd omdat met name FTX emblematisch is voor deze nieuwe technologieën en de mogelijkheid dat ze een revolutie teweeg kunnen brengen in financiële diensten en de vormen die geld aanneemt, aldus de vice-gouverneur.

Eerder deze maand vroeg FTX faillissement aan in de VS nadat een liquiditeitscrisis veroorzaakt door een artikel van CoinDesk leidde tot de ineenstorting. Cunliffe zei op maandag dat crypto binnen de relevante beleidskaders in het VK moest worden gebracht om consumenten, investeerders, financiële stabiliteit te beschermen en innovatie mogelijk te maken. Eerder riep hij op om bestaande financiële regelgeving uit te breiden tot crypto.

In het parlement wordt het wetsvoorstel voor financiële diensten en markten besproken, dat uiteindelijk zou kunnen leiden tot regulering van crypto als financiële instrumenten en Britse regelgevers. De Bank of England is van plan grote uitgevers van op betalingen gerichte crypto-activa zoals stablecoins te reguleren.

Naar verluidt zal de centrale bank volgend jaar een raadpleging over stablecoins starten waarin zal worden gekeken naar de vereisten voor bedrijfsstructuur, bestuur, verantwoording en transparantie die nodig zijn om te voldoen aan de normen die in andere delen van het financiële systeem worden verwacht. Hij zei:

“Het FTX-voorbeeld onderstreept hoe belangrijk deze aspecten zijn.”

“De BoE heeft ook onderzoek gedaan naar de uitgifte van een digitaal pond. Het werk van de BoE aan een “digitaal native pond” wordt gedreven door trends in betalingen inclusief de afnemende rol van contant geld, en meer in het algemeen in de toenemende digitalisering van het dagelijks leven.”

“Onze benadering als toezichthouders moet open zijn – waarmee ik bedoel dat we bereid moeten zijn om te onderzoeken of en zo ja, hoe het noodzakelijke niveau van zekerheid dat gelijk is aan dat in conventionele financiering kan worden bereikt. Maar we moeten ook vastberaden zijn dat waar dat niet mogelijk is, we zijn niet bereid om innovatie te zien ten koste van een hoger risico.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!