Hoe FTX gebruikers fraudeerde 

Het is je vast niet ontgaan. FTX, de Bahamaanse crypto exchange van ondernemer Samuel Bankman-Fried, heeft zijn faillissement aangevraagd. Waar de exchange enkele weken nog een waarde vertegenwoordigde van $32 miljard, is het platform nu niets meer waard. Hoe kon dit gebeuren?

Het lijkt erop dat Samuel Bankman-Fried (ook wel SBF genoemd) fraude aan het plegen was. Hij creëerde namelijk zijn eigen munt, genaamd FTT. Deze munt gaf gebruikers van de FTX exchange verschillende voordelen waardoor de munt aanzienlijk in prijs steeg. FTX gebruikte zijn eigen gecreëerde munten om vervolgens leningen af te sluiten. FTT fungeerde hierbij als onderpand. FTX was hierdoor erg afhankelijk van de prijs van de FTT munt. Hoe hoger de prijs, hoe meer leningen zij konden afsluiten. 

Binance de katalysator

De prijs van FTT kelderde kort na een aankondiging vanuit Binance dat zij $2.1 miljard dollar aan vermogen in FTX gingen verkopen. Het ging om 23 miljoen FTT tokens die de markt betraden. De prijs van FTT daalde daarmee meer dan 90%. 

CoinDesk kwam daarnaast met een artikel waaruit bleek dat de balans van Alameda Research, een ander bedrijf van Samuel Bankman-Fried wat gelinkt is aan FTX, niet klopte. Alameda Research zou namelijk $14,6 miljard in bezit hebben. $8 miljard hiervan waren in FTT munten. Echter was dit onmogelijk aangezien de marktkapitalisatie van FTT totaal niet in de buurt kwam van $8 miljard. In tegenstelling betrof de marktkapitalisatie rond die tijd $2,3 miljard. 

Liquiditeitscrisis

FTX sloot lening af op basis van eerder genoemde balans op Alamede Research. Gezien de waarde niet klopt en na de extreme waardedaling van FTX al helemaal niet, kwam het de exchange in een liquiditeitscrisis. Op 11 november vroeg Samuel Bankman-Fried faillissement aan voor FTX.