Ripple gaat winnen van de SEC, aldus juridische experts

Ripple (XRP) zal waarschijnlijk de lange oorlog met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) winnen, aldus juridische experts die het argument gebruiken dat de SEC zichzelf in de voet heeft geschoten. Volgens sommige juridische waarnemers heeft de SEC namelijk compleet gefaald om hun case duidelijk te maken, aldus een rapport van Forbes.

Er zijn ondertussen duizenden XRP-investeerders betrokken geraakt bij de zaak. De rechter stond namelijk toe hun amicus-notes in te dienen waardoor hun stem ook werd gehoord. Jeremy Hogan werd als volgt geciteerd:

“De SEC kan alleen zegevieren met haar summiere vonnis als rechter Analisa Torres “haar eerste jaar rechtenstudie vergeet.”

Curt Levey, jurist van de Federalist Society, en J.W. Verret van de Scalia School of Law van de George Mason University stelden het volgende:

“Ripple ligt op schema om deze zaak te winnen. Het zal waarschijnlijk niet alleen verliezen, maar een ingrijpend precedent scheppen dat de toepassing van Howey op cryptocurrencies, die de definities van 1946 tarten, zou beperken of volledig zou elimineren.”

De Howey-test verwijst naar de zaak van het Amerikaanse Hooggerechtshof om te bepalen of een transactie kwalificeert als een ‘beleggingscontract’, en dus een effect. Het Forbes-rapport stelde het volgende:

“Het vonnis zou de autoriteit van de SEC om crypto in de Verenigde Staten te reguleren drastisch kunnen beperken. Als het zo eindigt, zal het vanaf het begin een zelf toegebrachte ramp zijn geweest.”

In december 2020 diende de SEC een rechtszaak in tegen Ripple en zijn senior executives. Er werd beweerd dat het native token van Ripple een niet geregistreerde security is. De SEC suggereerde dat Ripple sinds 2013 een effect is en dat de verkoop van miljarden XRP op de secundaire markt ook effecten waren.

Daarnaast zijn er in totaal 75.000 holders van XRP betrokken geraakt bij de zaak onder leiding van advocaat Joh Deaton. 3.000 van deze investeerders hebben ook een officiële verklaring ingediend ter verdediging van Ripple.

Opmerkend dat, in tegenstelling tot Ripple, de SEC geen bondgenoten heeft gehad, zei het rapport ook dat andere XRP-gebruikers zonder connectie met Ripple amicus-briefings hadden ingediend, net als de Digital Chamber of Commerce en de Blockchain Association.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!