Onlangs bespraken we twee verschillende metrics die wezen op een bodem. Dit waren de Bitcoin Days Destroyed grafiek als zowel de Realized Price grafiek. Om dit principe aan de kaak te stellen zoeken we verder naar andere metrieken met de vraag of de hypothese wordt bevestigd. Zien we het beeld terugkomen? Of zijn nog lagere prijzen waarschijnlijker?
Bitcoin miners
Miners zijn essentieel voor het Bitcoin-netwerk. Ze hebben grote kosten aan het bijhouden en veilig stellen van het netwerk. Wanneer veel miners tegelijk actief zijn op het netwerk zorgt dit voor veel concurrentie en dus een hogere hash rate (ook wel rekenkracht), hierdoor wordt het netwerk veiliger en is de winst die miners krijgen over de uitgevoerde rekenkracht lager.
Een overzicht van de omzet die miners maken ten opzichte van de uitgevoerde rekenkracht is weergegeven in Figuur 1. De omzet wordt uitgedrukt in de hoeveelheid dollar dat verdiend wordt per uitgevoerde Exahash. Momenteel zien we dat de inkomsten voor miners op een all-time low zit met een totale omzet van $66.500 per Exahash. Dit betekent dus dat miners steeds minder omzet behalen voor hun rekenkracht, hiermee zou je verwachten dat het minder aantrekkelijk wordt voor miners bitcoin te minen.
Bitcoin miner concurrentie echter op recordhoogte
Ondanks de record lage omzet voor bitcoin miners zien we verrassend genoeg een record aan miner concurrentie. In Figuur 2 is de hash rate van het Bitcoin netwerk afgebeeld. De hash rate op het netwerk geeft weer hoeveel rekenkracht er door miners in het netwerk wordt gestopt, hoe meer miners er actief zijn des te hoger de hash rate op het netwerk is. Figuur 2 laat zien dat de hash rate sterk aan het stijgen is en zich op een all-time high bevindt. Dit laat zien dat miners ondanks de lage miner omzet vooralsnog interesse hebben om bitcoin te minen en dus een positief lange termijn perspectief hebben voor het Bitcoin netwerk. Opvallend als we meenemen dat energieprijzen nog altijd erg hoog zijn en de mining kosten negatief beïnvloeden.
Figuur 2: Bitcoin hash rate (bron; Glassnode)
Bitcoin goud correlatie
Volgens velen is Bitcoin een digitale vorm van goud. Het zou je, net als goud, ook moeten beschermen tegen inflatie. Doordat Bitcoin digitaal is heeft het voordelen ten opzichte van goud. Zo kun je Bitcoin makkelijk over en weer sturen. Onlangs vertoonde Bitcoin een verhoogde correlatie met het edelmetaal, te midden van onzekere macro-economische tijden.
Onderstaande figuur van Bloomberg laat de correlatie zien tussen Bitcoin en goud. We zien de grafiek dat Bitcoin de afgelopen 40 dagen zich in het groene gebied bevindt. Dit betekent dat Bitcoin in prijs groeide wanneer goud dat ook deed. Momenteel staan we op een waarde van 0,50. Pas 2 jaar geleden bereikte we hogere correlatie waardes. De correlatie laat zien dat Bitcoin steeds meer zijn als digitaal goud begint te vervullen.
Interessante lange termijn trend is dat BTC zich steeds meer als goud gaat gedragen!
Recordhoogte Bitcoin HODL’ers
De HODL Waves grafiek geeft de hoeveelheid Bitcoin dat in omloop is weer. Hierbij worden de Bitcoins gegroepeerd op basis van hoe lang een Bitcoin in dezelfde wallet blijft. Hierdoor krijg je een beeld van het totale aanbod van Bitcoin en of er veel “jonge”wallets zijn of juist relatief veel HODL’ers. Laatstgenoemde zijn investeerders die voor lange periodes hun Bitcoin vasthouden.
Tijdens de Bullrun stijgt het aantal jonge wallets. Dat is niet gek sinds veel nieuwe investeerders dan besluiten om in de markt te stappen. Nadat de piek is beriekt zakt de hype weer weg en verkopen de investeerde die net om de hoek kunnen kijken hun Bitcoins weer. Dit is goed te zien in de onderste tijdgroep, weergegeven in het oranje. Na verloop van tijd blijven de HODL’ers over die niet bereid zijn hun Bitcoin te verkopen.
Het aantal HODL’ers dat zijn Bitcoin voor 6 maanden of langer vasthoudt bereikt daarmee een recordhoogte. Het gaat om 78% van alle Bitcoins. Dit is indicatie de HODL’ers de overhand beginnen te krijgen. Dit is een goed teken voor de prijsontwikkelingen. HODL’ers zullen hun Bitcoin niet zo snel verkopen. Hierdoor neemt het aanbod af. Volgens de wet van vraag en aanbod zal de prijs na verloop van tijd moeten stijgen.
RHODL waarde
We zien ook statistieken zoals de RHODL-ratio die interessante patronen laten zien. De RHODL-ratio vergelijkt in essentie de prijs van recent gekochte Bitcoin ten opzichte van de prijs van Bitcoin dat 1-2 jaar geleden is gekocht. Deze ratio benadrukt dat de kosten van recente Bitcoin aankopen aanzienlijk lager is dan de prijzen die 1-2 jaar geleden werden betaald. Toendertijd was de markt euforisch en lag een Bitcoin prijs van + $ 100k nog in de verwachting. De RHODL-ratio laat zien wanneer de markt is gereset om de volgende bull cyclus weer te starten.
Hier ook hebben over diminishing returns en dat het dus waarschijnlijk is dat we niet lager in de koopzonne gaan liggen!!!
Rainbow chart
Ook hier hebben we het over diminishing returns en dat we niet veel lager kunnen verwachten!!!!