Russische Federale Vergadering verwerpt mining-wet

De Doema van de Russische Federale Vergadering stemde afgelopen week om een wetsontwerp over cryptocurrency-mining te verwerpen. Leden van de liberale New People-factie dienden de wet over mining in de Russische Federatie eerder in.

De sponsors werden bekritiseerd door de wetgevers voor het niet correct formuleren van de regelgevingsprincipes voor de activiteit, net als de vereisten voor datacenters en mining-exploitanten. Vervolgens werd een procedure voorgesteld voor de belastingheffing van mining-bedrijven.

Vertegenwoordigers van de parlementaire commissies die de wetgeving hebben beoordeeld, beschreven deze ook als gefragmenteerd en dubbelzinnig, meldde de Russische crypto-nieuwszender Bits.media. Ze benadrukten dat het niet specificeert hoe mijnwerkers en hun apparatuur zouden worden geregistreerd of hoe degenen die mijnen als individuele ondernemers zouden worden geïdentificeerd.

De afwijzing heeft daarnaast het advies van de Commissie Financiële Markten opgevolgd. De leden merkten namelijk op dat het voorziet in het gebruik van cryptocurrencies voor betalingen binnen de Russische Federatie, wanneer de grondwet van het land de Russische roebel als het enige wettige betaalmiddel definieert en zogenaamde monetaire surrogaten verbiedt.

Vorige week is er ondertussen een ander wetgevingsvoorstel ingediend om de extractie van digitale valuta te reguleren. De plaatsvervangend voorzitter van de Doema-commissie voor informatiebeleid, Anton Gorelkin, gaf aan dat dit nieuwe ontwerp bepalingen zal bevatten die grensoverschrijdende cyrpto-betalingen mogelijk maken en de ontwikkeling van binnenlandse crypto-infrastructuur zal vergemakkelijken. Het ontwerp wordt binnenkort ingediend.

Gorelkin legde op Telegram uit dat dit een uitgebreider document zal zijn dat rekening houdt met de meningen van de Centrale Bank en het Ministerie van Financiën, aldus RBC Crypto. Het zal daarnaast de roebel niet bedreigen als het enige betaalmiddel in Rusland.

Het afgelopen jaar heeft het debat over crypto-mining veel aandacht gekregen van de Russische politiek. De meeste functionarissen beweren dat ze niet mogen worden gebruikt voor betalingen in Rusland, maar door de druk van de sancties krijgt het idee om internationale crypto-nederzettingen te legaliseren steeds meer steun.

Naar verwachting zal het wetsontwerp over digitale valuta ook de mazen in de wet opvullen die er momenteel zijn. In de afgelopen jaren heeft Bitcoin-mining zich gevestigd als een winstgevende onderneming in Rusland, vooral in de energierijke regio’s. Volgens een recent rapport zijn de inkomsten in de sector sinds 2017 18 keer gestegen, maar Russische miners werden hard getroffen door westerse beperkingen die werden opgelegd tijdens de invasie van Oekraïne.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!