Kraken stopt met het leveren van diensten aan Russische gebruikers

De crypto-exchange, Kraken, is de nieuwste exchange om accounts van Russische gebruikers op het platform te beperken in overeenstemming met de sancties van de Europese Unie. Gisteren stuurde Kraken e-mailverklaringen naar zijn Russische klanten om aan te kondigen dat de exchange de diensten aan zijn Russische klanten stopzet. Kraken zei het volgende:

“Vanwege de nieuwe Europese wetgeving moeten we maatregelen nemen om je Kraken-account te beperken.”

Volgens de e-mailverklaring zouden de Russische gebruikers hun geld op verzoek kunnen opnemen. Kraken voegde eraan toe:

“We zullen ons ondersteuningscentrum bijwerken als er wijzigingen zijn. Onze excuses voor het veroorzaakte ongemak.”

De exchange heeft echter niet verteld of er een tijdslimiet van kracht is om het geld op te nemen van de exchange door Russische gebruikers. Volgens een woordvoerder van Kraken is het doel van de exchange om te voldoen aan de wettelijke en regelgevende vereisten in alle rechtsgebieden. De woordvoerder merkte op:

“Sinds de aankondiging van de EU hebben we gewerkt aan het doorvoeren van de veranderingen die nodig zijn om te voldoen aan het laatste pakket sancties tegen Rusland.”

Het is niet voor het eerst dat Kraken te maken heeft gehad met regelgevers die gecentraliseerde exchanges dwingen bepaalde accounts te sluiten. Jesse Powell, voormalig CEO van Kraken, veroordeelde in februari van dit jaar de Canadese autoriteiten voor het bevriezen van crypto-wallets die betrokken waren bij de financiering van lokale COVID-19-protesten. Destijds waarschuwde Powell dat Kraken door regelgevers gedwongen zou kunnen worden om sommige wallets te bevriezen en gaf het advies om crypto van de exchanges te halen. Powell gaf toen aan:

“Als u zich er zorgen over maakt, bewaar uw geld dan niet bij een gecentraliseerde of gereguleerde bewaarder. We kunnen je niet beschermen.”

De nieuwste stap van Kraken op zijn Russische gebruikers te beperken, zorgt ervoor dat de exchange zich bij het toenemend aantal exchanges voegt die gestopt zijn met het leveren van diensten aan Russen. Crypto.com, Blockchain.com en LocalBitcoin zijn enkele voorbeelden hiervan.

Bitfinex verzette zich eerder als een van de weinige exchanges tegen het verbieden van niet gesanctioneerde Russen van het gebruik van zijn platform, maar lijkt ook over stag te gaan. Joe Morgen, senior PR-manager van Bitfinex, vertelde het volgende:

“We voldoen aan alle voorschriften waaraan we gebonden zijn en houden deze situatie nauwlettend in de gaten.”

Op 6 oktober werd door de EU een nieuw sanctiepakket opgelegd, waarin crypto-transacties en betalingen tussen door Europa gereguleerde bedrijven en Russische gebruiker werd verboden. Aanvankelijk nam de EU haar eerste crypto-sancties tegen Rusland aan, waardoor Russische gebruikers of inwoners niet meer konden handelen als hun bezit op dat moment meer dan 10.000 euro bedroeg.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!