Crypto aangepakt in de laatste sanctieronde van Rusland

De Europese Unie (EU) is overeengekomen om Russen de toegang tot “hoogwaardige” cryptodiensten te ontzeggen als onderdeel van de laatste sanctieronde tegen het land vanwege zijn invasie in Oekraïne.

EU verbiedt “hoogwaardige” cryptodiensten aan Rusland

Op vrijdag introduceerde de Europese Unie (EU) de vijfde ronde van sancties tegen Rusland als reactie op de oorlog in Oekraïne. Het cryptoverbod is een van de drie financiële maatregelen die in het zesdelige sanctiepakket worden opgesomd om “bij te dragen tot het dichten van mogelijke uitvluchten“.

Andere punten op de lijst zijn een “volledig transactieverbod en bevriezing van activa voor vier Russische banken, die nu volledig van de markten zijn afgesneden.” Er is ook een verbod ingesteld op het verstrekken van financieel advies aan rijke Russen om het moeilijker te maken hun vermogen in de EU onder te brengen.

“Samen met de vier eerdere pakketten zullen deze sancties de economische druk op het Kremlin verder opvoeren en zijn vermogen om zijn invasie in Oekraïne te financieren, verlammen”, aldus de Europese Commissie in een verklaring.

De Europese Commissie bevestigde ook een volledig transactieverbod voor vier Russische banken, waaronder VTB. Deze financiële instellingen hebben alleen al 23% van het marktaandeel van de Russische banksector in handen. Deze banken zijn al uitgesloten van het SWIFT-betalingssysteem en worden nu ook nog eens getroffen door een bevriezing van hun tegoeden, waardoor ze volledig worden afgesneden van de markten van de Europese Unie.

Zullen de sancties goed uitpakken?

Dit is natuurlijk lastig om te voorspellen maar Rusland lijkt weinig te merken van de vorige sancties. Zo wordt er maandelijks nog steeds miljarden naar Rusland gestuurd door Europa voor het gas en olie dat het land aanbiedt. Dit zorgt ervoor dat het land nog steeds meer dan genoeg inkomsten heeft. Daarentegen worden nu burgers en russen in het buitenland ook aangepakt, dit zorgt wel voor meer ophef van de russen. Om een voorbeeld te noemen: het bedrijf Chanel. Russen mogen geen tassen meer kopen van het merk waarop influencers boos reageerde. Kortom, er moet meer tegenstrijd komen van Russen zelf om de oorlog te stoppen aangezien Putin waarschijnlijk weinig van de sancties zal aantrekken.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!