Onlangs suggereerde Mike McGlone – Senior Commodity Strategist voor Bloomberg Intelligence – dat Bitcoin zijn “onstuitbare rijpingsfase” ingaat. De strateeg karakteriseerde Bitcoin ook als een mogelijke leidende marktindicator die het einde van de renteverhogingen door de Federal Reserve zou kunnen signaleren.
Bitcoin als wereldwijde reserve
Volgens McGlone’s bericht op LinkedIn is de ruwe olie weer gestegen tot $84 per vat. Dit zou een implicatie kunnen zijn van het waarderingsvoordeel voor cryptocurrencies. De laatste keer dat ruwe olie voor dit bedrag geprijsd was, was in oktober 2007 – toen Bitcoin (BTC) nog niet bestond. Hij zei het volgende:
“In een wereld die snel digitaal gaat, wint de benchmark-crypto aan waarde als een uniek alternatief activum en wereldwijd onderpand dat niemands aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid is.”
Bitcoin bewonderaars zoals Michael Saylor en Bill Miller spreken vaak over Bitcoin als “digitaal goud” En het is niet verwonderlijk waarom ze dat zeggen. Net als goud is er maar een beperkte hoeveelheid Bitcoin die ooit zal bestaan, waardoor het zeldzaam is. Ook worden Bitcoins, in tegenstelling tot andere investeringen, helemaal niet beïnvloed door zaken als een bedrijf dat failliet gaat of een munt van een natiestaat die zijn waarde verliest.
Bitcoin ziet er, ondanks daling, nog steeds aantrekkelijk uit
Hoewel de Bitcoin de laatste tijd onderhevig is aan meer volatiliteit, heeft hij het in het verleden beter gedaan dan andere activa, zoals tech-aandelen. Hij is momenteel 70% gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunt in november vorig jaar.
McGlone stelt dat het begrijpelijk is dat Bitcoin daalt in een onzekere macro-omgeving, vooral nadat het de afgelopen tien jaar een van de meest succesvolle activa was. Hij meent echter dat het huidige risico ten opzichte van de beloning op Bitcoin er aantrekkelijk uitziet, omdat de vraag en adoptie ervan stijgen terwijl het aanbod daalt en de prijs lager is ten opzichte van andere opties. Hij vervolgde met:
“Het kan een kwestie van tijd zijn om terug te keren naar de neiging om beter te presteren dan de meeste activa, aangezien de mainstream-acceptatie vordert en adaptieve veranderingen in de Amerikaanse boekhoudnormen het een boost geven.”
Vorige week stemde de Financial Accounting Services Board (FASB) ermee in om een boekhoudstandaard voor reële waarde aan te nemen voor digitale activa. Deze stap wordt door velen in de sector gezien als een positieve ontwikkeling, omdat het Bitcoin aantrekkelijker zou kunnen maken voor instellingen om op hun balans aan te houden.