Zuid-Korea gaat digitale ID-kaarten en rijbewijzen uitrollen

Zuid-Korea gaat binnenkort alle fysieke vormen van identiteitsbewijzen afschaffen door blockchain-technologie aangedreven alternatieven te promoten. In het Oost-Aziatische land wordt het bezit van smartphones geschat op meer dan 88%, waarbij sommige bronnen zelfs 95% schatten. De overheid, politie, banken en technologiebedrijven hebben vervolgens gepleit voor initiatieven die gericht zijn op het afschaffen van plastic rijbewijskaarten en identiteitskaarten.

Een van de grootste commerciële banken van het land, de Woori Bank, kondigde aan dat het actief zou beginnen met het actief promoten van de uitgifte en het gebruik van mobiele rijbewijzen op de International Security Industry Expo in 2022. Bankpersoneel zal klanten gaan informeren over hoe ze een door blockchain aangedreven ID kunnen ontvangen. Deze digitale kaarten zijn ter plaatse te verkrijgen met behulp van automaten in landelijke vestigingen van de KLPD en de Wegenverkeersdienst.

De directeur-generaal van het digitale overheidsbureau van Zuid-Korea, Suh Bo-ram, gaf aan dat identiteitskaarten op smartphones de norm zouden zijn tegen 2024. Hij vertelde aan Bloomberg dat de regering hoopt de oplossing in 2024 uit te rollen. Daarnaast heeft Seoul het streven om 45 miljoen van de 52 miljoen burgers gebruik gaan maken van de oplossing tegen 2026.

Ook bevestigde Suh dat de oplossing gebruik zal maken van gedecentraliseerde identiteitsoplossingen (DID). Volgens hem is dit een geavanceerde versie van blockchain-technologie. Suh verklaarde het volgende:

“Elke dienst die niet volledig online kon overstappen, kan dit nu doen.”

DID-oplossingen zitten al enkele jaren in de pijplijn in Zuid-Korea. De private sector en de overheid willen graag contactloze, online ID-oplossingen ontwikkelen door middel van het gebruik van blockchain-technologie. Sommigen voorspellen dan ook een komende oorlog van rivaliserende blockchain-aangedreven ID-aanbiedingen door bijvoorbeeld Samsung en LG.

Na een succesvolle lancering in 2020 kondigde het ministerie van Openbaar Bestuur en Veiligheid in juli van dit jaar aan dat burgers in het hele land mobiele rijbewijzen kunnen gebruiken die zijn opgeslagen in een eigen app. Eerder dit jaar kondigden twee van Woori’s rivalen, Kookmin Bank en IBK Industrial Bank, aan dat ze DID-diensten zouden gebruiken om militairen online toegang te geven tot bankproducten. Met de oplossing kunnen soldaten hun identiteit bewijzen zonder dat ze fysieke vestigingen hoeven te bezoeken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!