Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Europese Unie gaat energie-labels introduceren voor blockchains

Als onderdeel van haar pogingen om het energiegebruik van de ICT-sector te beheersen, heeft de Europese Commissie een milieukeurregeling voor datacenters voorgesteld, een energielabel voor computers en maatregelen om duidelijker te maken hoeveel energie telecomdiensten verbruiken. Energiecommissaris Kadri Simson beschreef het als volgt:

“Het doel is om ons energiesysteem efficiënter te maken en klaar te maken voor een toenemend aandeel van hernieuwbare energiebronnen. Hiervoor hebben we meer innovatieve digitale oplossingen nodig en een grid dat veel slimmer en interactiever is dan het nu is.”

Het zal financiële steun verlenen voor onderzoek naar digitale technologieën in de energiesector via verschillende door de overheid geleide programma’s. Het is niet duidelijk of iets van deze steun zijn weg zou vinden naar de cryptosector.

In het verleden is de Europese Unie in vergelijking met andere regio’s soepel geweest als het gaat om cryptomining. China heeft het bijvoorbeeld helemaal verboden. Dit is in de EU nog niet het geval. Het is zelfs zo dat de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement in maart 2022 een voorgesteld verbod op cryptomining afgekeurd heeft. De commissie schrapte de paragraaf die relevant is voor het wetsvoorstel Markets in Crypto Assets (MiCA) voordat het in stemming werd gebracht.

Sommige marktdeelnemers zullen echter eind 2023 wel moeten beginnen met het openbaar maken van informatie over hun milieu- en klimaatvoetafdruk als gevolg van de Markets in Crypto Asset Regulation (MiCA). We zullen de komende tijd dus nog veel nieuws kunnen verwachten omtrent dit topic.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!