Europese regelgevers schrappen PoW-verbod uit MiCA

Zoals wij eerder aangegeven hebben, zijn wetgevers van de Europese Unie (EU) druk bezig met de nieuwe wetgeving genaamd Market in Crypto Assets (MiCA). Deze verordening zal deel uitmaken van de EU-strategie voor digitale financiering en zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op de werking van de cryptomarkt in de EU. Nu is echter duidelijk geworden dat de wetgevers een stuk van de hangende wetgeving geschrapt hebben dat het voor cryptodiensten illegaal zou maken om in Proof-of-Work (PoW) -munten te handelen.

Ter verduidelijking: het PoW-consensusmechanisme wordt door Bitcoin en Ethereum gebruikt om nieuwe munten te delven en hun netwerk te beveiligen.

Bovendien werd het voorstel dat naar de Europese senaat werd gestuurd, op 28 februari in stemming gebracht. Het werd echter uitgesteld nadat velen in het parlement bezwaar hadden gemaakt tegen een sectie over PoW. Vervolgens bevestigde een lid van het Europese Parlement, Stefan Berger, dat paragraaf 61 van het wetsvoorstel helemaal geschrapt is, hoewel de stemming nog moet worden uitgesteld.

MiCA in het kort

MiCA heeft het potentieel om crypto-adoptie in Europa te transformeren. Oorspronkelijk ingediend in september 2020, is de Europese Centrale Bank verplicht om op EU-niveau uniforme regels vast te stellen voor aanbieders van crypto-activadiensten en emittenten. Met andere woorden, het is de vorming van een regelgevend kader voor crypto in de hele EU. Dit is een concept dat de VS en andere landen nog steeds proberen te creëren.

Het is belangrijk om te vermelden dat MiCA niet van toepassing is op de blockchain- of gedistribueerde grootboektechnologieën die ten grondslag liggen aan cryptocurrencies. Het is niet van toepassing op digitale valuta’s die zijn uitgegeven door staten en ook niet op degene die worden gereguleerd door centrale banken. Alle andere cryptocurrencies die niet kwalificeren als financiële instrumenten, waaronder utility tokens en payment tokens, vallen wel onder de reikwijdte van de verordening.

Wil je echter meer weten over MiCA en wat de gevolgen zijn voor jou? Klik dan hier om onze uitleg van MiCA te lezen!

PoW-verbod werd verkeerd begrepen

Hoewel het gedeelte van het verbod verwijderd is, gaf Berger aan dat wetgevers het stuk verkeerd begrepen hadden. Bij de aankondiging van de uitgestelde stemming afgelopen vrijdag zei hij:

“Individuele passages van het conceptrapport kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd en begrepen als een PoW-verbod. Het is voor mij cruciaal dat het MiCA-rapport niet wordt geïnterpreteerd als een de facto verbod op Bitcoin.”

Om het verbod te vermijden, zouden crypto-activa moeten voldoen aan minimale ecologische duurzaamheidsnormen. Eén sectie trok echter specifiek de aandacht van crypto-gebruikers – dat tegen 2025 vereist dat er geen crypto-activa binnen de EU mogen worden gecreëerd of verhandeld als ze ecologisch niet-duurzame consensusmechanismen gebruiken. De schrapping moet echter een stemming over het wetsvoorstel mogelijk maken. Berger dan ook aan dat de gesprekken zijn hervat, maar dat er geen datum is vastgesteld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!