NFT-fraude is de verantwoordelijkheid van de merken, niet de marketplaces, aldus CEO

Non-fungible token (NFT)-marketplaces zouden zich moeten inzetten om frauduleuze NFT’s te bestrijden, maar merken zijn veel meer verantwoordelijk voor het beschermen van NFT-investeerders, aldus een branchemanager. Yoav Keren, CEO van Brandshield, zei in een interview dat merken die NFT’s uitgeven de eerste stap moeten zetten om zichzelf en potentiële investeerders te beschermen tegen fraude.

Volgens Keren is het voor een merk namelijk makkelijker om NTF’s te herkennen die niet door het bedrijf zijn uitgegeven in plaats van marketplaces zoals OpenSea of Rarible. De CEO merkte op dat NFT-marketplaces meestal minder inzicht hebben in welke merken NFT’s creëren wanneer deze worden gelanceerd. Ook gaf hij aan dat marketplaces de realiteit van NFT-fraude niet mogen negeren en het nog steeds een must is voor merken om hun publiek op te hoogte te houden en transparant te zijn over elk NFT-aanbod. Keren zei het volgende:

“Merken moeten de juridische implicaties van misbruik van hun imago begrijpen en actie ondernemen om hun klanten op alle platforms, websites en marktplaatsen te beschermen.”

Verder gaf de CEO aan dat vervalsingen en inbreuken op het auteursrecht tot nu toe de twee meest voorkomende vormen van NFT-fraude zijn. Beide soorten NFT-fraude komen voor op enkele van de grootste NFT-marketplaces, waaronder OpenSea, Rarible en Nifty Gateway, aldus Keren. Hij voegde het volgende eraan toe:

“We voerden een scan uit op OpenSea en vonden 41.500 verdachte NFT-vermeldingen met ongeautoriseerde gelijkenissen of afbeeldingen die verband houden met prominente beroemdheden die NFT’s of cryptocurrency hebben gepromoot. In deze gevallen gebruikten fraudeurs inbreuken op auteursrechten of handelsmerken om consumenten te bedriegen.”

Een van de manieren om NFT-fraude te elimineren, is dat platforms meer rapportage van valse vermeldingen stimuleren wanneer een verdachte vermelding wordt ontdekt door een gebruiker van het platform. Keren gaf het volgende aan:

“Idealiter zouden merken en marktplaatsen samen aan oplossingen moeten werken. Een probleem kan vanuit meerdere hoeken worden aangepakt wat de snelste manier is om tot een effectieve oplossing te komen.”

Ondanks het aanmoedigen van merken en marktplaatsen om hun best te doen om NFT-investeerders te beschermen, benadrukte de CEO van BrandShield dat het nog steeds belangrijk is voor consumenten om hun eigen onderzoek te doen terwijl ze in NFT’s investeren. Het is belangrijk om niet alleen de website van het domein van de NFT-marktplaats dubbel te controleren, maar ook voor alleen geverifieerde NFT-verkopers te gaan en verdachte verkorte links te vermijden. Hij voegde eraan toe:

“Werk aan het verifiëren van een NFT voordat je koopt, want tegen de tijd dat marktplaatsen deze misbruiken opmerken, is het vaak te laat.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!