Bank of Brasilia aangevallen met ransomware, hackers eisen 50 BTC

Een door de overheid gecontroleerde bank in Brazilië, de Bank of Brasilia, is op 3 oktober besmet geraakt met ransomware. De hackers wilden vervolgens 50 BTC in ruil voor het niet vrijgeven van klantgegevens. Tecmundo, een lokale nieuwszender, beweert dat een hacker contact met de nieuwszender heeft opgenomen. De hacker kan worden geïdentificeerd als Crydat en heeft tegen de nieuwszender gezegd dat hij een betaling van 5,2 miljoen Braziliaanse reais voor 6 oktober wil.

Als reactie op de eisen van de hackers is de Bank of Brasilia stil gebleven. De Bijzondere Politiedienst voor de Bestrijding van Cybercriminaliteit van de Federale Politie onderzoekt de zaak echter. Tecmundo citeert niet nader genoemde bronnen die beweren dat de hackers de “LockBit”-malware hebben gebruikt, die wordt geassocieerd met een van de belangrijkste wereldwijde ransomware-bendes. LockBit heeft meer dan 350 ondernemingen over de hele wereld gehackt tegen het begin van 2021.

De anonieme ransomware-groep, LockBit, is sinds 2019 een van de meest actieve criminele organisaties die zich richten op de diefstal van gevoelige gegevens en het afpersen van grote bedrijven. Veertig procent van alle ransomware-aanvallen kan worden toegeschreven aan de LockBit-groep nadat de Conti-groep werd ontmanteld.

De LockBit-ransomware is onlangs bijgewerkt naar versie 3.0. Daarnaast hebben ze een beloningsprogramma van $1 miljoen voor degenen die bugs melden, suggesties voor verbeteringen hebben of andere activiteiten ondernemen met betalingen in de anonieme cryptocurrency Zcash.

Onlangs werd een netwerk voor gezondheidsdiensten dat is opgericht in 1972, OSDE, aangevallen door deze criminele organisatie. De organisatie had controle over 140 gigabyte aan gegevens met persoonlijke informatie over patiënten, artsen en gelieerde ondernemingen en vroeg $300.000 in crypto om de vertrouwelijkheid van de vergrendelde gegevens te behouden. Het lijkt er echter niet op dat het netwerk heeft betaald en de organisatie heeft de details openbaar gemaakt op hun website.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!