Voor het eerst in de geschiedenis een daling in het aantal BTC-geldautomaten

De langdurige bearmarkt die momenteel heerst heeft gezorgd voor een daling in het ecosysteem van de Bitcoin (BTC) geldautomaten. In september 2022 werd voor het eerst in de geschiedenis een negatieve groei van de wereldwijde netto-installaties vastgesteld. Deze daling is vooral te danken aan de grote afname van automaten in de Verenigde Staten.

Het totale aantal geïnstalleerde crypto-automaten daalde in september tot 37.980, van een recordhoogte van 38.776 automaten in augustus – wat neerkomt op een daling van -2,05%, zoals blijkt uit gegevens van CoinATMRadar.

Het aantal crypto-geldautomaten geïnstalleerd door de jaren heen – Bron: CoinATMRadar

Gegevens over de crypto-automaatinstallaties bevestigen dat in september 796 crypto-automaten van het wereldwijde netwerk werden gehaald. De Verenigde Staten alleen al registreerden een vermindering van 825 geldautomaten. Europa, Canada en enkele andere jurisdicties hebben de daling echter opgevangen met nieuwe lokale installaties.

De netto verandering van het aantal geïnstalleerde en verwijderde crypto-geldautomaten – Bron: CoinATMRadar

Ondanks deze tegenslag suggereren de gegevens dat er in de afgelopen zestig maanden gemiddeld 14 crypto-automaten per dag bijkomen. Er zijn verschillende fabrikanten die deze automaten neerzetten; hierbij heeft Genesis Coin het grootste aandeel van maar liefst 40,3%. Andere populaire fabrikanten zijn General Bytes en BitAcces.

De plotselinge daling van het aantal crypto-automaten kan het gevolg zijn van onder meer geopolitieke spanningen, waaronder een gebrek aan duidelijkheid in de regelgeving en marktonzekerheden.

Hoewel de crypto ATM-installaties een tijdelijke klap hebben gekregen door externe factoren, blijven landen interesse tonen in functionele crypto ATM’s binnen hun grenzen.

Zo besloot Japan om na 2014 opnieuw crypto-automaten in te voeren, onder leiding van de lokale crypto exchange Gaia Co. In eerste instantie zullen nieuwe automaten worden geïnstalleerd in Tokio en Osaka. Het bedrijf is van plan om tegen augustus 2023 vijftig crypto ATM’s in het hele land te plaatsen. Concluderend, deze daling is waarschijnlijk te wijten aan de huidige bearmarkt. Ondanks, dat het aantal crypto ATM’s gedaald is in September is de verspreiding van automaten over de hele wereld toegenomen. Zo zijn er alleen maar automaten in de Verenigde Staten verwijderd en zijn deze in verschillende jurisdicties terugkomen, zoals in Europa en Canada.