Noorse centrale bank gebruikt Ethereum om nationale digitale valuta te bouwen

De centrale bank van Noorwegen is bezig met een prototype voor een eigen digitale valuta. Zo’n digitale valuta wordt ook wel central bank digital currency (CBDC) genoemd. Een CBDC is een virtuele valuta die wordt ondersteund en uitgegeven door een centrale bank. Nu cryptocurrencies en stablecoins in populariteit zijn toegenomen, hebben centrale banken over de hele wereld zich gerealiseerd dat ze een alternatief moeten bieden voor fysiek geld, anders lopen ze het risico de toekomst van geld mis te lopen.

Norges Bank verklaarde officieel dat het prototype is gebaseerd op Ethereum. Onlangs gaf de bank de open source-code hiervan vrij. Deze code is beschikbaar op GitHub. Het is  ontworpen om een interface te bieden voor interactie met het testnetwerk. Hierdoor kunnen functies zoals het minten en handelen van ERC-20-tokens worden getest.

De huidige versie van de code is nog lang niet af. Zo is er op het moment geen ondersteuning voor de meest gebruikte wallet, MetaMask. In tegenstelling is het platform alleen privé toegankelijk voor gebruikers met de juiste inloggegevens.

Naast het implementeren van de juiste smart contracts en toegangscontroles, bevat de Norges Bank prototype een aangepaste frontend en netwerkbewakingstools zoals BlockScout en Grafana. De voorkant toont ook een filterbare samenvatting van transacties op het netwerk.

De centrale bank verwees eerder in mei ook al naar Ethereum in een vergelijkbare post. De Norges Bank verklaarde dat het cryptocurrency systeem van Ethereum naar verwachting essentieel onderdeel zal uitmaken voor uitgifte, distributie en vernietiging van digitaal centralebankgeld. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!