Buenos Aires kan blockchain gebruiken voor sociaal systeem

Blockchain wordt bij veel systemen gebruikt vanwege de traceerbaarheid die de technologie bij elke implementatie met zich mee brengt. De wetgever voor de stad Buenos Aires in Argentinië, Senator Dario Nieto, heeft voorgesteld om blockchain te gebruiken als een fundamenteel onderdeel van een systeem om sociale bijstandsuitkeringen te beheren. Nieto heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend waardoor veel voortvloeiende activiteiten kunnen eindigen.

Volgens de senator worden betalingen uit social hulpprogramma’s regelmatig door verschillende tussenpersonen gebruikt om geld te verdienen of om ontvangers te dwingen deel te nemen aan politieke activiteiten. Nieto zei hierover het volgende:

“Het beheer van sociale plannen is een enorm apparaat geworden dat wordt gebruikt om politiek te bedrijven, waarmee de leiders van sociale bewegingen mensen afpersen met beledigende praktijken, zoals het vragen om geld terug, een percentage van het plan, gaan marcheren en straten blokkeren.”

Volgens Nieto kan blockchain-technologie hierbij helpen, waardoor elke betaling traceerbaar wordt en tussenpersonen buiten spel worden gezet. Hij legde uit:

“Met blockchain verlaat het geld het ministerie van Sociale Ontwikkeling rechtstreeks aan de begunstigde, zonder om vrijwillige bijdragen te vragen, zonder gunsten zoals aanwezigheidscontroles bij piketten of marsen.”

Het is niet het eerste wetsvoorstel dat is gebaseerd op blockchain dat wordt geïntroduceerd door Nieto. Eerder diende de senator namelijk een wetsvoorstel in dat blockchain-technologie zou gebruiken als onderdeel van een systeem om staataankopen en staatscontracten te controleren.

De stad Buenos Aires heeft inmiddels de blockchain-technologie omarmd als onderdeel van de stad. Op het moment van schrijven bevindt de stad zich in de laatste fase van de implementatie van een op blockchain gebaseerd ID-systeem, TangoID. De wetsuitvoerders willen in januari 2023 voor het eerst beginnen met TangoID in Buenos Aires.

Ook kondigde de stad aan dat het knooppunten van Ethereum gaat gebruiken om meer te leren over de chain voor regelgevende doeleinden. In april bevestigde de stad haar plannen om cryptocurrency te accepteren voor belastingbetalingen in 2023.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!