OnlyFans NFT

BAYC en Moonbirds NFT’s bieden geen volledig eigendom

Bored Ape Yacht Club (BAYC) is, samen met CryptoPunks, één van meest invloedrijke NFT-collecties binnen de crypto-ruimte. Nu is er echter een opvallende claim naar buiten gekomen vanuit Galaxy Digital Research, waarin beweert wordt dat de eigenaren van Bored Apes niet volledig eigenaar zijn van de NFT, terwijl dit wel als USP gebruikt wordt door het project.

Niet volledig eigenaar

Op vrijdag publiceerde Mike Novogratz’ investeringsmaatschappij Galaxy Digital een onderzoeksartikel over de NFT-industrie. Het bedrijf wilde NFT-licenties in de branche onderzoeken en de onwaarheden eromheen ontkrachten. Het onderzoek benadrukte de groeiende belangstelling voor NFT’s en merkte op dat de industrie waarschijnlijk een “mooie toekomst” heeft. Desalniettemin wees het erop dat kopers die NFT’s kopen in de meeste gevallen niet de juiste IP-rechten ontvangen. Het gaf het volgende aan:

“We hebben de licenties voor alle top NFT-collecties beoordeeld, en in alle gevallen, op één na, bieden de uitgevers alleen een gebruikslicentie aan de NFT-koper.”

Tijdens het onderzoek ontdekte Galaxy Digital dat de juiste commerciële rechten op BAYC en andere collecties van Yuga Labs naar verluidt niet zijn overgedragen aan kopers van de NFT’s. Dit komt voort uit een vermeende tegenstrijdigheid in de eigendomsvoorwaarden van Yuga Labs.

Volgens Yuga Labs bezit men, wanneer men een BAYC NFT koopt, de onderliggende Bored Ape “volledig”. Desalniettemin is er absoluut geen voorziening voor overdracht van intellectuele eigendomsrechten (IE) aan de koper van de BAYC, beweert het artikel. Dit geeft aan dat de koper in juridische zin geen IE-rechten op de BAYC bezit. Hetzelfde probleem doet zich voor bij andere collecties zoals MAYC en BAKC.

Moonbirds NFT’s hebben hetzelfde probleem

Naast Yuga Labs en de BAYC-collectie, merkte Galaxy Digital nog een NFT-collectie op met vergelijkbare auteursrechtelijke problemen. Dit was de Moonbirds NFT collectie, uitgegeven door PROOF Collective. Uit het onderzoek blijkt dat er een discrepantie bestaat tussen de openbare verklaring van PROOF Collective en de licentieovereenkomst van Moonbirds.

Het onderzoek stelt dat de uitgevers van de NFT’s – in dit geval Yuga Labs en PROOF Collective – de echte eigenaren zijn van de zeldzaamheidseigenschap. Het voegde hier aan toe:

“Om die zeldzaamheidseigenschap echt te bezitten, is het niet voldoende om simpelweg de digitale token te bezitten die je recht geeft op een licentie, want de licentie kan op elk moment veranderen.”

Desalniettemin vermeldt het onderzoek dat de World of Women (WoW) -collectie opvalt tussen het stel. Het benadrukte dat het de enige collectie is die volledige IE-rechten verleent aan kopers van NFT’s.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN