Zuid-Afrika

Bankregelgever Zuid-Afrika: Crypto-bedrijven moeten niet worden vermeden

De Prudential Authority, de belangrijkste regelgever van de banksector in Zuid-Afrika, heeft onlangs gezegd dat sommige banken een bedreiging kunnen vormen voor de financiële integriteit in het algemeen. Dit komt doordat sommige banken de beslissing nemen om relaties met crypto-entiteiten te beëindigen. De toezichthouder suggereerde daarnaast dat het volledig vermijden van crypto-entiteiten de risicobeheerprocessen van banken mogelijk kan verzwakken.

De CEO van de Prudential Authority, Fundi Tshazibana, heeft een advies naar financiële instellingen gestuurd waarin blijkt dat het verwijderen van crypto-entiteiten, zoals exchanges, uit het banksysteem mogelijk ondoorzichtigheid creëert in het financiële gedrag van de betrokken entiteiten. Ook worden de mogelijkheden om risico’s te behandelen, zoals het witwassen van geld, terrorismefinanciering en proliferatie-financiering, geëlimineerd.

Zes maanden geleden kwam er in Zuid-Afrika een rapport naar buiten over dat Afrikaanse financiële instellingen opzeggingsberichten hadden gestuurd naar klanten die geautomatiseerde cryptocurrency-arbitragediensten aanboden. De opmerkingen van Tshazibana zijn dus aan de late kant. De Standard Bank drong eind 2021 er op aan dat de beëindiging van diensten aan crypto-entiteiten bedoeld was om ervoor te zorgen dat de financiële instelling de regelgeving naleeft.

De CEO dringt in het advies aan bij banken om de relevante risicobeoordeling uit te voeren voor elke crypto-activa of crypto-activaprovider. Tshazibana zei:

“Het is dus verstandig dat banken in staat zijn om Crypto-activa/Crypto-activaprovider-gerelateerde klanten te categoriseren door middel van een risicobeoordeling die banken zal helpen bij het bepalen van het juiste niveau van [witwassen van geld, financiering van terrorisme, financiering van proliferatie] die nodig zijn, in tegenstelling tot tot totale vermijding, in overeenstemming met de toepassing van een op risico’s gebaseerde benadering.”

De CEO voerde aan dat de beslissing om de risico’s te verminderen of de service te beëindigen alleen mag worden genomen nadat het risico van een bepaald bedrijf of een bepaalde klant te groot is om succesvol te beheren.

De CEO van Valr, een Zuid-Afrikaanse crypto-exchange, Farzam Ehsani, reageerde op het laatste advies van de Prudential Authority. Hij zei in tweet dat de argumenten van de toezichthouder aangeven dat het nu de voordelen van het monitoren van crypto-transacties begrijpt. Ook gaf hij zijn mening over wat het advies betekent voor de crypto-industrie:

“Naar mijn mening is dit een grote stap voorwaarts voor crypto, voor Zuid-Afrika en voor de banken zelf. Het is vooral handig voor bedrijven in de crypto-ruimte die op verantwoorde wijze proberen producten te bouwen om mensen te dienen. Risico’s en slechte spelers blijven uiteraard in crypto (zoals ze elders doen) en banken zullen niet meteen alle crypto-bedrijven gaan bankieren.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN