Durfkapitalist waarschuwt voor tweede fase van recessie

De bekende durfkapitalist Chamath Palihapitiya, die tevens een voorstander is van Bitcoin (BTC), heeft in een recent interview met de All-In podcast gewaarschuwd dat de wereldeconomie op weg lijkt te zijn naar de tweede fase van een recessie. Hij zei dat de wereld momenteel een recessie aan de aanbodzijde doormaakt, wat volgens hem het eerste deel van het proces is. Hij gaf het volgende aan:

“We zitten in een recessie aan de aanbodzijde. Dat heeft inflatie veroorzaakt. We moeten een proces doorlopen waarbij we al het overtollige geld dat erin is gestopt, eruit halen. En als je dat doet, zullen we de vraag vernietigen en dan zal dat een recessie aan de vraagzijde veroorzaken … en we zullen activawaarden vernietigen …

Ik denk dat we nog steeds stevig in die eerste fase zitten, en ik haat het om de brenger van slecht nieuws te zijn, maar de reden waarom ik nog steeds denk dat we in het eerste deel van dit proces zitten, is omdat mensen, in grote lijnen, nog steeds een veel besparingen door alle stimuluscontroles. Er is nog veel geld.”

Palihapitiya zei vervolgens dat er weinig indicatoren zijn die erop wijzen wanneer die besparingen zijn uitgeput en de wereldeconomie op het punt staat de tweede fase van de recessie in te gaan. Hij zei het onderstaande:

“Als mensen meer gemotiveerd zijn om opnieuw aan het werk te gaan. Ik denk dat dat een signaal is. Wanneer achterstallige kredieten echt beginnen te pieken, [dat is een ander signaal], omdat mensen vervolgens hun spaargeld ophaalden, dan tikten ze op hun creditcard en dan werden ze ineens delinquent.

Wanneer al die dingen gebeuren, ben je nu waarschijnlijk op een punt waar die eerste fase van de problemen aan de aanbodzijde grotendeels is voltooid en nu kom je bij de vernietiging van de vraag. Maar al die wegen leiden helaas tot dezelfde conclusie, namelijk dat aandelen behoorlijk onder druk komen te staan.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!