FBI waarschuwt crypto-investeerders voor oplichters met frauduleuze applicaties

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft onlangs een waarschuwing uitgevaardigd tegen cybercriminelen die zich richten op crypto-investeerders. Volgens de FBI gebruiken cybercriminelen mobiele apps voor het beleggen van cryptocurrencies als instrumenten om hun slachtoffers op te lichten. Het gaf het volgende aan:

“De FBI waarschuwt financiële instellingen en investeerders voor cybercriminelen die frauduleuze investeringsapplicaties (apps) voor cryptocurrency creëren om investeerders in cryptocurrency te bedriegen.

De FBI heeft waargenomen dat cybercriminelen contact opnemen met Amerikaanse investeerders, op frauduleuze wijze beweren legitieme cryptocurrency-investeringsdiensten aan te bieden en investeerders ervan te overtuigen frauduleuze mobiele apps te downloaden, die de cybercriminelen in de loop van de tijd met toenemend succes hebben gebruikt om de investeerders van hun cryptocurrency te bedriegen.”

De federale wetshandhavingsinstantie gaf aan dat de kwaadwillenden de identificerende informatie van legitieme bedrijven gebruiken en nepwebsites maken om investeerders te misleiden. Zo is er in één van de fraudezaken in ongeveer zes maanden bijna $4 miljoen buit gemaakt door cybercriminelen. Hierbij werden de slachtoffers verleid om een ​​nep applicatie te downloaden en cryptocurrencies op het platform te storten. Het ging verder met:

“Tussen 22 december 2021 en 7 mei 2022 hebben niet-geïdentificeerde cybercriminelen die zich voordoen als een legitieme Amerikaanse financiële instelling, ten minste 28 slachtoffers opgelicht voor ongeveer $3,7 miljoen.

De cybercriminelen overtuigden slachtoffers om een ​​app te downloaden die de naam en het logo van een echte Amerikaanse financiële instelling gebruikte en cryptovaluta te storten in portefeuilles die zijn gekoppeld aan de accounts van de slachtoffers op de app.

Toen 13 van de 28 slachtoffers probeerden geld op te nemen uit de app, ontvingen ze een e-mail waarin stond dat ze belasting moesten betalen over hun investeringen voordat ze geld konden opnemen. Na het betalen van de vermeende belasting konden de slachtoffers geen geld opnemen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!