Wat is er gebeurd met Celsius Network en is er nog hoop?

Celsius Network staat, als één van de toonaangevende kredietverstrekkers van de cryptomarkt, duidelijk voor enorme uitdagingen. Maar wat is er precies gebeurd? Laten we eens kijken of we deze vraag kunnen beantwoorden en waarom dit een enorm probleem is voor de gehele cryptomarkt.

Wat is Celsius Network en hoe werkt het?

Celsius Network is een gecentraliseerd platform dat rendementen biedt op verschillende cryptocurrencies, waaronder ETH, BTC en veel stablecoins. De manier waarop het zich heeft gepositioneerd, doet denken aan die van een bank, maar in feite lijkt het meer als een hedgefonds te werken.

Het businessmodel is meervoudig. Ten eerste is er het deel waar gebruikers rente kunnen verdienen in hun cryptocurrency. De manier waarop het werkt is eenvoudig – U stort uw crypto in Celsius en u wordt een bepaald jaarlijks rendement beloofd dat kan variëren, maar dat publiekelijk wordt geadverteerd als “tot 17% APY”. De CEO van Celsius, Alex Mashinsky, beschreef het als volgt:

“Celsius verdient al zijn geld met leningen, dus alle andere diensten die we geven zijn gratis. We verdienen al ons geld aan rendement, aan het verdienen van instellingen – we geven onze klanten alle diensten gratis: onramps, swaps, leningen – alles is zo goed als gratis. Daarom kan niemand Celsius verslaan.”

Het tweede deel is waar gebruikers geld kunnen lenen en hun crypto als onderpand kunnen gebruiken. Als u zich bijvoorbeeld in een situatie bevindt waarin u USDT of USDC nodig heeft, maar u wilt uw BTC niet verkopen, dan kunt u deze als onderpand gebruiken en natuurlijk een lening van Celsius krijgen tegen een bepaalde rente.

Celsius is niet het enige bedrijf dat deze diensten aanbiedt. In de afgelopen jaren zijn veel van hen zelfs begonnen te werken, waardoor de term CeFi is ontstaan ​​- een alternatief voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) waarbij gebruikers nog steeds werken met een gecentraliseerde tussenpersoon.

Waar zit het probleem bij Celsius?

Wat relevant is voor de huidige marktsituatie en waarom Celsius in een staat van duidelijke nood verkeert, is het deel waar ze een bepaald tarief beloven voor gebruikers om hun geld op het platform te storten. Dit zijn de soorten rendementen die Celsius biedt op verschillende stablecoins. Uiteraard trok dit massale belangstelling en het bedrijf zelf deed het de afgelopen jaren bijzonder goed. In feite breidde het bedrijf zijn laatste financieringsronde uit tot maar liefst $750 miljoen in november 2021, en bereikte een waardering van meer dan $3,25 miljard.

De reden waarom Celsius zo succesvol was, is dat ze consistent hogere opbrengsten konden behalen dan ze aan klanten leverden. Als ze bijvoorbeeld tot 7% ​​op USDC beloofden, betekent dit dat ze de gestorte USDC zouden gebruiken om een ​​hoger rendement te behalen.

Het enige probleem? Nou, tijdens normale tijden zou er geen probleem moeten zijn. De problemen komen aan het licht wanneer de markt het moeilijk heeft, nu dus.

Het begin van het einde

De afgelopen dagen heeft ETH bijna 50% van zijn waarde verloren, terwijl BTC meer dan 30% verloor. Dit bracht een aantal problemen van Celsius aan de oppervlakte, waaruit bleek dat sommige van hun posities waarschijnlijk niet op de juiste manier worden beheerd.

Een rode vlag dat er iets heel erg mis was bij Celsius kwam toen ze de opnames en overschrijvingen stopten, waardoor al hun klanten geen toegang meer tot hun geld hadden. De kracht van op blockchain gebaseerde technologie is echter dat deze transparant is. De gemeenschap was er dan ook op gebrand om enkele van de posities die Celsius inneemt te volgen, en de zaken zagen er inderdaad niet erg goed uit.

De community kon bijvoorbeeld de positie van het bedrijf volgen met betrekking tot een enorme DAI-lening volgen via Oasis (een protocol waarmee gebruikers DAI kunnen lenen tegen elk soort onderpand dat door Maker wordt ondersteund).

Wat het bovenstaande ons vertelt, is dat Celsius DAI heeft geleend met een huidige onderpandsratio van 195,93% en meer dan $545 miljoen in vergrendelde WBTC als onderpand. Ze hebben een liquidatieprijs die 26% lager is dan de huidige BTC-prijs, en als die wordt bereikt en ze voegen niet meer onderpand toe, zal hun volledige positie ter waarde van meer dan een half miljard on-chain worden geliquideerd.

Het verontrustende hier is dat Celsius tot nu toe alleen al de afgelopen dagen meerdere keren onderpand heeft toegevoegd in plaats van de lening terug te betalen.

Op een gegeven moment was hun positie minder dan 5% verwijderd van liquidatie. Onthoud – dit zijn waarschijnlijk fondsen die gebruikers van Celsius hebben gestort met de verwachting een opbrengst te behalen, en ze kwamen slechts 5% verwijderd van volledig verloren te gaan – om nog maar te zwijgen van de nasleep die het zou veroorzaken als meer dan $500 miljoen aan BTC de markt zou raken.

Hoewel dit misschien acceptabel is voor een individuele handelaar met een extreem hoge risicotolerantie, is het op zijn best twijfelachtig voor een miljardenbedrijf dat de fondsen van gewone mensen beheert.

Zoals gezegd gebeurde een paar dagen geleden tevens waar velen bang voor waren: Celsius Network pauzeerde alle opnames, swaps en overdrachten tussen accounts. Gebruikers werden in wezen buitengesloten van hun geld terwijl het bedrijf beloofde dat “handelen in het belang van onze gemeenschap onze topprioriteit is.”

Enorm risico voor de crypto-industrie

Het bovenstaande is slechts een van de voorbeelden waarom de situatie er somber uitziet. Een andere is dat het bedrijf vlak voordat ze de opnames stopten, zo’n $320 miljoen naar FTX stuurde zonder enige onthulling of waarschuwing van de gemeenschap. Wat misschien wel het meest alarmerend is, is dat het bedrijf de afgelopen 24 uur doodstil is geweest – op momenten dat al zijn gebruikers zich afvragen of ze toegang zullen hebben tot hun geld.

Er zijn op zijn minst een paar redenen waarom de aanhoudende situatie met Celsius een onmiddellijk maar ook een langetermijnrisico vormt voor de hele cryptocurrency-industrie. Op korte termijn is Celsius in het bezit van een enorme hoeveelheid crypto. Op het moment dat ze deze regels schrijven, adverteert hun website nog steeds dat ze 151.534 BTC aan activa hebben, hoewel dit niet is bevestigd en zeer twijfelachtig is na de recente onrust.

Wat het aantal ook is, Celsius is een van de grootste kredietverstrekkers in de sector, en als ze activa gaan liquideren, zal dit ongetwijfeld voor opschudding op de markten zorgen. Sommigen hebben al gespeculeerd dat de meest recente dalingen deels te wijten zijn aan de verkoop van het bedrijf.

Dit brengt ons ook bij het langetermijnrisico voor de hele cryptocurrency-gemeenschap: strakke en onbetaalbare regelgeving. We hebben al gezien wat er gebeurde toen het Terra-ecosysteem crashte – regelgevers van over de hele wereld begonnen waarschuwingen te geven en harde kaders op te stellen om investeerders in de toekomst te beschermen tegen soortgelijke gebeurtenissen.

Wat zal er gebeuren als een “crypto-native” bedrijf van meerdere miljarden dollars failliet gaat vanwege onjuist fondsbeheer, grotendeels gestimuleerd door onduidelijke of niet-bestaande regelgeving? Onze gok is dat het niet mooi zal zijn. Regelgevers zullen elke gelegenheid aangrijpen die ze hebben om de sector verder te onderzoeken, en ze zouden ook het perfecte excuus hebben om een ​​stap verder te gaan.