OpenSea zet $27 miljoen aan NFT’s op zwarte lijst

OpenSea, een toonaangevende marktplaats voor non-fungible tokens (NFT’s), heeft naar verluidt enkele grote NFT-collecties op de zwarte lijst gezet met een waarde van meer dan $27 miljoen. Veel gebruikers hebben echter kritiek geuit op het platform omdat het geen due diligence zou hebben uitgevoerd voordat het deze NFT’s besloot te markeren als gestolen.

Volgens een dashboard, gemaakt door on-chain analist @Beetle, werden verschillende token-ID’s en transacties van top NFT-collecties zoals Bored Ape Yacht Club (BAYC), Mutant Ape Yacht Club (MAYC), CloneX, Azuki, Moonbirds en Bored Ape Kennel Club (BAKC) als gestolen of verdacht aangemerkt door OpenSea.

Op basis van de verstrekte gegevens kwam het totale aantal NFT’s op de zwarte lijst van de markt uit op 24.000 ETH (ter waarde van $27 miljoen op het moment van schrijven). Het cijfer is overigens gebaseerd op de bodemprijzen van elke bovengenoemde NFT-collectie.

OpenSea’s zwarte lijst

OpenSea zet een actief op de zwarte lijst op haar website en voorkomt dat het wordt verhandeld nadat een persoon de NFT als gestolen heeft gemeld. Er zijn echter verschillende klachten geweest waarin wordt gesteld dat het platform NFT’s willekeurig heeft gemarkeerd zonder goed onderzoek, wat betekent dat iedereen zijn NFT gemakkelijk als gestolen kan melden.

Een van de aan de orde gestelde problemen is dat OpenSea een item markeert als verdacht of gestolen lang nadat de vermeende diefstal heeft plaatsgevonden, wat oneerlijk is voor de koper.

Eerder in juli eiste een Twitter-gebruiker opheldering van OpenSea nadat de markt hun bezit 88 dagen na aankoop als verdacht had aangemerkt. Verschillende andere kopers bevonden zich in dezelfde situatie en verklaarden dat ze pogingen hadden ondernomen om hun items van de lijst af te halen. Daarnaast hebben klagers de marktplaatsgigant gevraagd transparant te zijn in het proces dat wordt gebruikt om een ​​NFT als gestolen te markeren.

Terwijl andere NFT-platforms zoals x2y2 OpenSea’s zwarte lijst van een NFT volgen, kan hetzelfde niet gezegd worden voor LooksRare. Items die door OpenSea als gestolen zijn gemarkeerd, kunnen vaak worden verkocht op LooksRare, zoals al meerdere keren het geval is geweest.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!