Twee influencers leiden scam van miljoenen dollars

Twee influencers hebben ervoor gezorgd dat veel investeerders cryptogeld zijn kwijtgeraakt in pump en dumps. Ze presenteerden een portfolio van cryptocurrencies met dubieuze beweringen over authenticiteit en institutionele steun. Deze claims waren bedoeld om genoeg hype voor de crypto’s te creëren en hun prijzen meer te verhogen dan zou moeten.

Aangezien ze het vertrouwen van de volgers al hebben gewonnen, zouden ze hen kunnen overhalen om in de cryptoportfolio te investeren. Maar helaas hebben deze volgers miljoenen verloren door de hype rond de activa te geloven. Dat blijkt uit onderzoek van Logicically, een bedrijf dat bestaat uit ontwikkelaars en datawetenschappers.

De influencers hebben de leiding over twee Telegram-kanalen: WhipLash 347 en Quantum Stellar Initiative (QSI). Ze gebruikten deze kanalen om frauduleuze Stellar XLM-altcoins te promoten, waarvan het hele Stellar-netwerk heeft bevestigd dat het twijfelachtig is.

WhipLash- en QSI-bewerkingen

De eerste groep WhipLash347 heeft 277.000 volgers, terwijl Quantum Stellar Initiative 35.000 volgers heeft. Het onderzoek ontdekte dat de influencers deze duizenden volgers vertelden dat de altcoins een enorme hit zouden worden. Volgens hen konden ze dergelijke resultaten voorspellen vanwege geheime bronnen.

Een andere invalshoek die ze gebruikten was het delen van verkeerde informatie en samenzweerderige inhoud tegen de media en reguliere instellingen. Omdat de volgers deze instellingen al wantrouwen, geloofden ze wat het duo deelde en vertrouwden ze hun promoties over de altcoins.

Uit onderzoek bleek dat deze volgers miljoenen dollars verloren. Volgens Logicically pleegde een van de investeerders die 100.000 dollar verloren zelfs zelfmoord. De onderzoekers ontdekten ook dat de leider van het QSI-kanaal PatriotQakes is, maar konden de prominente leider van WhipLash347 niet lokaliseren.

Volgens de beheerder van QSI zijn alle groepen, waaronder QSI, Whiplash347 en PatriotQuakes die het runnen, oplichters die pump- en dumps promoten. Ze hebben geprobeerd de aantuigingen van PatriotQuakes te verifiëren, maar hebben nog geen reactie gekregen. Ook hebben beide groepen niets gezegd om de beschuldigingen te weerleggen.

Beleggers om daders bloot te leggen die crypto-zwendel hebben uitgevoerd

Een van de investeerders bekend als Cutter, die het slachtoffer werd van deze oplichters, heeft nu een account op Twitter geopend met als doel WhipLash347 te ontmaskeren.

Volgens Cutter heeft WhipLash347 een portfolio met nepcrypto’s en whitepapers gecreëerd. De domeinen van deze crypto’s waren vermoedelijk gekoppeld aan legitieme bedrijven. Maar bij nauwkeurig onderzoek ontdekten de volgers dat de crypto’s allemaal nep waren die niets met de echte te maken hadden.

Het voormalige groepslid verklaarde ook dat mensen WhipLash 347 konden vertrouwen omdat hij dezelfde politieke opvattingen deelde. Hij overtuigde de volgers er echter van dat sommige aankomende evenementen de groei van de activa zouden stimuleren. Hij waarschuwde hen ook om het nieuws niet te delen totdat deze gebeurtenissen plaatsvonden.

Cutter zei ook dat de oplichters de volgers altijd een tijdlijn voor de evenementen zullen geven. Maar hij zal een andere tijdlijn creëren om hen de valse hoop te laten geloven als dat niet het geval is. Een andere vorm van bedrog beweerde te communiceren met topfiguren en zelfs te beweren dat Elon Musk degene is die de crypto’s ondersteunt die de groep promoot.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!