Kijk uit voor cryptocurrency-scams via LinkedIn, aldus FBI

Sean Ragan, die verantwoordelijk is voor de veldkantoren van Sacramento, San Francisco en Californië van de FBI, heeft in een nieuw rapport van CNBC aangegeven dat crypto-gerelateerde investeringszwendel op het populaire professionele netwerkplatform LinkedIn nu een ernstige bedreiging vormt voor het publiek. Hij gaf het volgende aan:

“Het is een serieuze bedreiging. Dit soort frauduleuze activiteiten is aanzienlijk, en er zijn veel potentiële slachtoffers, en er zijn veel vroegere en huidige slachtoffers.”

Volgens het rapport winnen fraudeurs in de loop van enkele maanden het vertrouwen van slachtoffers door hulp te bieden om geld te verdienen door het gebruik van legitieme crypto-investeringsplatforms. De oplichters zorgen er echter uiteindelijk voor dat slachtoffers hun cryptocurrency verplaatsen naar een nepwebsite die wordt beheerd door de crimineel, waardoor het slachtoffer al zijn fondsen verliest.

“Het is niet hun schuld dat ze het slachtoffer zijn geworden. Het is de schuld van de dader. Het is de schuld van de crimineel. Ze brengen hun nachten en dagen door met nadenken over manieren om mensen tot slachtoffer te maken en te bedriegen. Zo verdienen ze hun geld met ongeoorloofde winsten. En de mensen die er het slachtoffer van worden, zijn het slachtoffer.”

Het rapport meldt dat een investeerder die het slachtoffer werd, Mei Mei Soe was, een in Florida gevestigde burger die haar hele spaargeld van $288.000 verloor aan een crypto-zwendel via LinkedIn. Ze gaf het volgende aan:

“Hij vroeg me of ik op LinkedIn zit voor professioneel netwerken of dat ik op zoek ben naar een baan. Ik vertrouw niemand, maar we begonnen te praten en na verloop van tijd won hij mijn vertrouwen. Hij liet me zien hoe hij profiteert van zijn investeringen en vertelde me dat ik moest gaan investeren met Crypto.com, waarvan ik weet dat het een legitieme website is. Ik begon met $400.”

Soe gaf vervolgens aan dat de fraudeur haar heeft overgehaald om haar geld in de loop van de volgende paar maanden naar een andere website te verplaatsen die wordt beheerd door de crimineel, die vervolgens verdwijnt met het geld.

“Toen ik me realiseerde dat ik was opgelicht, heb ik geprobeerd contact met hem op te nemen, maar ik kon hem nergens vinden. Ik werk hard, en elke dollar die ik bespaar, werk ik hard om dat te redden. Het doet zeer.”

LinkedIn heeft onlangs een aankondiging gedaan waarin gebruikers worden aangespoord om geen geld te sturen naar mensen die ze niet kennen of accounts met een twijfelachtige werkgeschiedenis.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!