Gensler denkt dat wetsvoorstel bestaande bescherming kan ondermijnen

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, heeft zijn bezorgdheid geuit over het wetsvoorstel dat vorige week naar buiten kwam. In het wetsvoorstel wordt een framework gepresenteerd hoe cryptocurrencies zouden worden gereguleerd en volgens Gensler kan dit leiden tot een verzwakking van de consumentenbescherming.

De Responsible Financial Innovation Act is bipartisan en zou de rol van verschillende regelgevers met betrekking tot cryptocurrency verduidelijken en een deel van de verantwoordelijkheid voor de sector verschuiven van de SEC naar de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Gensler zei het volgende tijdens een Wall Street Journal-evenement op dinsdag:

“We willen de bescherming die we hebben op een kapitaalmarkt van $100 biljoen niet ondermijnen.”

Gensler van mening dat cryptocurrencies effecten zijn

Het gezaghebbende orgaan wordt bepaald bij de vraag of cryptocurrencies digitale tokens zijn of effecten. Senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand proberen dan ook een antwoordt te geven op de vraag in hun wetsvoorstel. Ze hebben hierbij de Howey-test gebruikt als benadering die voortkomt uit een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1946.

Hieruit blijkt dat cryptocurrencies bijkomende activa zijn en over het algemeen worden verondersteld handelswaar te zijn. Dit is echter niet het geval als er sprake is van een schuld of de houder van de cryptocurrency recht heeft op winstdeling. De meeste tokens zouden hiermee over de jurisdictie van de CFTC worden geplaatst.

Gensler zei dat het belangrijkste doel van de SEC was om mensen te blijven beschermen in deze basiskoopjes als het gaat om beleggen. Hij suggereerde dat cryptocurrencies enkele eigenschappen gemeen hebben met aandelen:

“Als je geld van het publiek inzamelt, verwacht het publiek een winst op basis van je ondernemers- of andere inspanningen. Je moet fundamentele onthullingen doen en ze niet misleiden.”

Ook leek Gensler te suggereren dat de verandering een maas in de wet zou kunnen bieden voor degenen die buiten de wettelijke vereisten willen blijven.