On-chain volume op DEX’s groter dan op CEX’s, aldus Chainalysis

Centrale exchanges (CEX’s) hebben meestal orderboek-systemen dat off-chain transacties mogelijk maakt. Daarentegen nemen on-chain transacties slechts een klein percentage van hun totale volume voor hun rekening. Gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) vertrouwen echter op smart contracts om transacties uit te voeren die automatisch zijn vastgelegd op blockchains.

Volgens een rapport van Chainalysis blijkt dat van april 2021 tot april 2022 voor $175 miljard aan cryptocurrencies on-chain naar CEX’s zijn gestuurd, dat veel minder is dan de $224 miljard dat in dezelfde periode naar DEX’s zijn gestuurd. Bovendien, met de opkomst van DeFi die de hulpprogramma’s van DEX’s een boost gaf, bereikte hun dominantie van on-chain-transacties afgelopen juni zijn hoogtepunt, goed voor meer dan 75% van het totale volume.

De DeFi-activiteiten zijn de laatste tijd echter afgenomen evenals het sentiment in de bredere markt. De twee soorten exchanges splitsen bijna het huidige marktaandeel met 55% voor DEX’s en 45% voor CEX’s. Ook zijn de algehele on-chain-activiteiten sterk afhankelijk van de marktsituatie. Het rapport luidde:

“Het CEX-transactievolume bereikte eind 2017 een recordhoogte toen Bitcoin naar zijn hoogste punt ooit klom. Evenzo schoten de DEX- en CEX-transactievolumes omhoog in 2021 toen de prijzen van cryptocurrency opnieuw vermenigvuldigden.”

Daarnaast laat het rapport zien dat de on-chain-transacties meer geconcentreerd zijn op de top vijf DEX’s dan op de vijf CEX’s van april 2021 tot april 2022. Uniswap, SushiSwap, Curve, dYdX en het 0x-protocol zijn goed voor 85% van het volume gebeurt op DEX’s, en Binance.com, OKX.com, Coinbase.com, Gemini.com en FTX.com ondersteunden slechts 50% van al het on-chain CEX-transactievolume.

Het rapport schrijft het intrinsieke mechanisme van DEX’s toe aan het ondersteunen van een dergelijke concentratietrend:

“DEX’s met een hogere liquiditeit kunnen misschien zelfs de grootste marktdeelnemers meer gestabiliseerde prijzen bieden, maar kleinere pools kunnen moeite hebben om hetzelfde te doen zonder aanzienlijke prijsverschuivingen te veroorzaken – een onaantrekkelijk voorstel voor zowel consumenten als liquiditeitsverschaffers.”

Volgens het rapport zijn er hoofdzakelijk drie factoren die bepalen of DEX’s de voorsprong kunnen behouden.

Lagere transactiekosten en eerlijkere tokenprijzen kunnen een grote stimulans zijn voor gebruikers om DEX’s boven CEX’s te kiezen. Bovendien, opkomend als een zelfbewaring en programmatische manier om cryptocurrencies te verhandelen, moeten DEX’s een manier vinden om reguliere investeerders te overtuigen ten gunste van verdere automatisering, desintermediatie en zelfbewaring.

Last but not least, regelgevend toezicht zou een voorzienbare uitdaging kunnen zijn voor gedecentraliseerde handelsplatforms. Chainalysis-econoom Ethan McMahon heeft naar verluidt verklaard dat naarmate de sector steeds populairder wordt, deze de aandacht van waakhonden kan trekken, wat kan leiden tot een daling van het marktaandeel.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!