Kazachstan verdient $1,5 miljoen met Bitcoin-mining

De regering van Kazachstan haalde in het eerste kwartaal van 2022 652 miljoen Kazachstaanse tenge ($1,5 miljoen) aan inkomsten van Bitcoin-miners binnen. Dit cijfer is aanzienlijk lager dan de eerdere verwachtingen, grotendeels als gevolg van de sluiting van mining-organisaties door de overheid die eind vorig jaar begon.

Volgens een rapport van de Kazachse staatsinkomstencommissie van het ministerie van Financiën op maandag, stroomden Bitcoin-mining-vergoedingen binnen uit 12 delen van het land. De belangrijkste betalers van die vergoedingen waren echter slechts drie bedrijven: AISolutions, Agro Energy en BCD Company.

In Kazachstan zijn Bitcoin-miners verplicht om energiekosten te betalen aan de staat als onderdeel van wetgeving die op 1 januari 2022 is ingevoerd. Op de 20e dag van de laatste maand van elk kwartaal moeten miners precies 1 tenge ($0,0024) betalen voor elke kilowatt- uur elektrische energie verbruikt. Zoals de commissie de lezers in herinnering brengt, wordt momenteel in het parlement gedebatteerd over een verhoging van dit tarief.

Het rapport merkte echter op dat de verwachte vergoedingen voor het eerste kwartaal niet werden ontvangen, aangezien de meeste mining-bedrijven al meer dan een half jaar “losgekoppeld zijn van elektriciteit”. De afsluitingen zijn naar verluidt uitgevoerd in de naam van “energiezekerheid”, aangezien mining in het verleden het elektriciteitsnet van het land onder druk lijkt te hebben gezet en mogelijk heeft bijgedragen aan stroomuitval.

Hoewel mining nog steeds een klein deel van de totale wereldwijde energie verbruikt, bevindt een groot deel van de industrie zich in Kazachstan. Het Centraal-Aziatische land is de thuisbasis van minder dan 19 miljoen mensen, maar volgens recente cijfers is het goed voor 13,22% van de wereldwijde hash snelheid, waardoor het de op twee na grootste Bitcoin-mining-hub is.

In maart had de staat 106 mijnbouwbedrijven in de regio gesloten. Het overweegt nu een extra mining-belasting op basis van de prijs van Bitcoin, zodat het budget van het land indirect zal profiteren van de prijsstijging van het actief.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!