Centrale bank van Zweden beschouwt Bitcoin niet als een valuta

De centrale bank van Zweden, ook wel bekend als Sveriges Riksbank, is recentelijk dieper in Bitcoin (BTC) gedoken om te bepalen of de koningsmunt als valuta kan worden geclassificeerd. Het gaf aan dat het aan drie criteria moet voldoen om als valuta te worden beschouwd, namelijk: waardeopslag, betaalmiddel en rekeneenheid.

De centrale bank gaf dat Bitcoin geen betrouwbare waardeopslag is vanwege zijn volatiele karakter. Het zei het volgende:

“Als een asset fungeert als waardeopslag, moet je erop kunnen vertrouwen dat je vandaag voor bijvoorbeeld 100 Zweedse kronen ongeveer evenveel kunt kopen als morgen. De prijs van Bitcoin heeft een hoge mate van volatiliteit gehad en is dus een relatief slechte beschermer.”

De Riksbank gaf tevens aan dat ondanks dat het op een klein aantal plaatsen als betaalmiddel wordt geaccepteerd, BTC lang niet zo algemeen wordt geaccepteerd als creditcards:

“Als het activum als betaalmiddel fungeert, moet een koper het activum kunnen gebruiken om te betalen en een verkoper accepteert het als betaling. Er is geen exact cijfer over hoeveel bedrijven Bitcoin als betaalmiddel accepteren, maar Coinmap heeft een kaartservice van verschillende handelaren die Bitcoin accepteren en geldautomaten waar u Bitcoins kunt kopen. Op 13 mei 2022 stonden er ongeveer 29.500 handelaars en automaten op de kaart. Ter vergelijking: Visa-kaarten worden door meer dan 60 miljoen handelaren geaccepteerd.”

De centrale bank stelde ook dat Bitcoin niet als rekeneenheid gebruikt kan worden vanwege de voortdurend veranderende prijzen. Het gaf het onderstaande aan:

“Als het actief als rekeneenheid functioneert, kan het worden gebruikt om goederen en diensten te prijzen. De twee bovenstaande functies spelen een rol, omdat het moeilijker is om iets te prijzen als de waarde van het actief veel fluctueert of als het niet als betaalmiddel wordt gebruikt.”

Tot slot gaf het aan dat, omdat Bitcoin niet voldoet aan de drie criteria voor geld, het BTC alleen als activa beschouwt, maar niet als valuta:

“Bitcoin vervult over het algemeen niet de drie functies en is dus geen geld, althans niet in de zin dat het functioneert als geld in het traditionele financiële systeem en in de samenleving. Een soortgelijke redenering kan worden toegepast op veel andere cryptocurrencies.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!