Noorwegen stemt tegen een verbod op Bitcoin

Volgens een rapport van de lokale krant, E24, werd een Bitcoin-wetsvoorstel om energie-intensieve cryptocurrency-mining te elimineren in Noorwegen verworpen. Dit gebeurde met een meerderheid van stemmen in het Noorse parlement op 10 mei.

Eerder deze maand kwam het wetsvoorstel aan het licht door de Rode Partij (Rødt). Deze partij ontstond uit een fusie tussen de Rode Verkiezingsalliantie en de Communistische Arbeiderspartij. De Rode Partij schetst een van haar primaire doelen als het bereiken van een klassenloze samenleving en werd gesteund door de Socialistische Linkse Partij en de Groene Partij. Sofie Marhaug van Rødt zei:

“We zijn natuurlijk teleurgesteld in de meerderheid hier. In de toekomst zullen we grote delen van de samenleving elektrificeren. Als we de Noorse natuur niet willen bekleden met windenergie, moeten we echt prioriteit geven aan waar de stroom voor wordt gebruikt.”

Marhaug bleef daarnaast hameren op de noodzaak om prioriteit te geven aan energieverbruik door middel van wat standaard centrale planning zou zijn voor extreemlinks politieke partijen. Op een gegeven moment probeerde de Rødt-partij bitcoin-mijnwerkers een vergoeding in rekening te brengen bovenop de standaardprijzen op de energiemarkt.

Gewone huishoudens, bedrijven en de publieke sector betalen een elektriciteitsbelasting van $ 2,51 per kilowattuur terwijl de industrie een verlaagde elektriciteitsbelasting heeft van ongeveer $ 0,07 per kilowattuur. Marhaug voegde eraan toe:

“Maar het lijkt erop dat de meerderheid in de Storting de prioriteit aan de markt zal overlaten en de rekening aan de Noorse elektriciteitsklanten zal geven.”

Aan de andere kant is de meerderheid van mening dat het in principe twijfelachtig is om datacenters te discrimineren op basis van een politiek gedefinieerd maatschappelijk voordeel. Degenen die tegen het verbod waren, bespraken een gebrek aan vertrouwen in autoriteit en zeiden naar verluidt:

“Het is geen toeval dat cryptocurrency een bijzondere opleving doormaakte in de nasleep van de financiële crisis in 2008, toen het vertrouwen in nationale en internationale banken en financiële instellingen op een bodemniveau was.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!