Wat is Fusion (FSN)?

Ondertussen, in meer dan 10 jaar van ontwikkelingen in de blockchain-technologie en zijsprongen van deze technologie, zijn er enorme doorbraken geweest maar ook onnoemelijk veel gefaalde projecten en scams. En dat is jammer, want blockchain-technologie is één van de grootste doorbraken die door sommige gerust naast de ontwikkeling van het internet mag gelegd worden.

Er bestaan ondertussen duizenden coins en tokens, er zijn ontiegelijk veel blockchain-projecten en ICO’s gestart en ontwikkelt. Ook wij zien regelmatig door het bos de bomen niet meer. Na de ICO boom & bust in 2017-2018 is er al met een grove borstel door de blockchain-wereld gegaan. Jammer genoeg zijn er veel mensen veel geld mee kwijtgeraakt. Maar dat wil dus ook zeggen dat de projecten die toen opgestart zijn en nu nog steeds op volle toeren draaien, nu stilaan écht vorm beginnen te krijgen en vruchten gaan afwerpen. Fusion is goed op weg om een project te zijn dat bovenaan de lijst kan eindigen. Net omdat het een antwoord ontwikkelt op een probleem dat zich stelt.

Het interoperabiliteitsprobleem

Interoperabiliteit, dat is een mond vol nietwaar? Maar zo lastig het woord misschien uit te spreken is, zo gemakkelijk is het eigenlijk wel uit te leggen. We spraken net nog over de duizenden coins en tokens die ondertussen bestaan. Die werken allemaal dankzij hun eigen technologie, die dan misschien wel vaak gebaseerd is op gelijkaardige technologie van bitcoin of ethereum bijvoorbeeld, maar die dus wel op hun een eigen blockchain werken. Stel nu dat ik eigenlijk mijn bitcoin zou willen wisselen tegen jouw ERC20-token die werkt dankzij de ethereum blockchain. Kan dat dan zo gemakkelijk? Wel nee dus. En al zeker niet zonder er voor te moeten betalen. Dat is héél simpel uitgelegd het interoperabiliteitsprobleem.

Hoe je dat probleem nu kan oplossen is door middel van gecentraliseerde exchanges die we ondertussen allemaal al wel kennen. We bedoelen dan de Binance’s, Kraken’s en Bittrex’en in deze wereld. Die doen natuurlijk goed wat ze horen te doen, n.l. een plaats aanbieden aan mensen die één asset voor een andere willen verkopen. Vaak is dat natuurlijk beperkt tot de ene verkopen om er BTC, ETH of USD of EUR voor in de plaats te krijgen. Daar betaal je dan bij elke verkoop een fee voor. Bijkomend probleem is dat er helaas al ontelbaar veel problemen met exchanges geweest zijn. We kunnen moeilijk stellen dat ze de meest veilige plaats zijn om je coins, tokens of geld lang op te bewaren.

Kort door de bocht genomen is het dus duur, onveilig en jammer genoeg ook helemaal nog niet erg gebruiksvriendelijk daarenboven ook. Je moet al beschikken over een grondige kennis van zaken om niets verkeerd te doen. Zo lazen we nog net het verhaal van iemand op Reddit die zijn duur betaalde tokens naar een wallet op een exchange had gestuurd, niet beseffende dat die exchanges enkel de coins en niet de tokens in zijn wallet aanvaarden. Gevolg? Alle tokens weg en niemand die er wat aan kan doen.

Willen we dus streven naar een Internet of Value en een tokenized economisch stelsel, dan is er nog werk aan de winkel. Want het gros van de mensen die op dit moment nog helemaal niet bezig zijn met crypto, hebben helemaal geen boodschap aan de hele trammelant die we net beschreven hebben. Die willen gewoon op een snelle, gebruiksvriendelijke en veilige manier hun middelen kunnen beheren.

De heren en dames achter het Fusion Network hebben deze problematiek met twee handen vastgegrepen en werken sinds december 2017 aan een oplossing.

Maar het gaat nóg veel verder dan dat

Klopt, want als we echt willen spreken van een Internet of Value dan moet er ook gesproken worden over het digitaliseren van alle middelen waaronder bijvoorbeeld vastgoed, verzekeringsproducten of obligaties. Voor alles wat te beheren is in de echte wereld kan er een digitale gelijke gemaakt worden. Kijk maar naar wat IBM en zijn blockchain-technologie doet voor de olie en gasindustrie, Deloitte zijn klanten aanbeveelt in de gezondheids-, vastgoed- of verzekeringssector.

Wanneer je er naar zoekt of begint op te letten, zie je ze overal. De grootste en machtigste bedrijven ter wereld hebben de voordelen van blockchain-technologie ontdekt en werken aan oplossingen die hun interne processen kunnen stroomlijnen. Ze werken natuurlijk ook aan manieren om meer inkomsten te genereren en die behelzen vaak de ontwikkeling en het gebruik van tokens die dankzij de onderliggende blockchain-technologie voor efficiënter en kostenbesparend werken. Ook dat is waar Fusion wil bijdragen aan een echte gateway voor interoperabiliteit.

Een brug tussen de oude en de nieuwe financiële wereld

De essentie van Fusion is een brug te vormen tussen de traditionele financiële markten en de cryptofinanciële markt. De openbare Fusion blockchain zal met een technologie die zij de Decentralized Control Rights Management (DCRM 5.0) noemen voor zorgen dat zowel on-chain als off-chain financiële producten en instrumenten verhandelbaar én programmeerbaar zullen worden.

Keys, het gemeenschappelijke element van alle cryptocurrencies

Omdat in elke cryptocurrency er gebruik gemaakt wordt van keys, bedachten DJ en zijn team een platform die op een veilige, gedistribueerde manier, private en publieke keys kan beheren en genereren en een nieuwe laag vormt boven de verbonden blockchains. Die laag geeft dan de mogelijkheid aan ontwikkelaars om smart contracts of dAPPS te ontwikkelen die alle blockchains overlapt.

Hoe is het al zo ver gekomen?

Dejun (DJ) Qian had voor hij startte met Fusion zijn strepen al meer dan verdiend als oprichter en CEO van BitSe. BitSe is een blockchain-startup die al in 2015 startte met zijn eigen ASIC mining chip design en het vroegste en grootste mining center in China werd. Onder zijn leiding lanceerde BitSe zowel QTUM als VeChain, twee enorm succesvolle blockchain-projecten. BitSe werd in 2016 genoemd als één van de “Top 10 FinTech Startups”. Een track record om U tegen te zeggen dus. DJ Qian is een computer science bachelor die o.a. bij IBM General Branch manager was.

DJ Qian had dus meer dan ervaring genoeg in de blockchain-wereld om in te zien dat als deze technologie onze wereld echt wil veranderen en onze hele samenleving wil doordringen en optimaliseren dat er nood was aan een manier om al de blockchains succesvol en veilig met elkaar te kunnen laten communiceren en waarde uit te kunnen wisselen. Fusion als idee was geboren en eind 2017 boven de doopvont gehouden.

De Fusion Foundation is een non-profit organisatie. De hele technologie achter haar producten is open-source en een hele community van developers werkt mee aan de uitbouw van het platform waar interoperabiliteit het grootste doel is. Het Telegram en Reddit kanaal en de GitHub van vooral de developers is een actieve groep en getuigt van een gedrevenheid die we erg tekenend vinden als we cryptoprojecten bekijken en reviewen.

Wat zijn er goede voorbeelden van use-cases?

Wat er naast een levendige community, van zowel developers en fans, nog en misschien zelfs meer van belang is, is dat er nood is aan het product dat ontwikkeld wordt. Wat zijn dus de use-cases? We weten allemaal dat er niemand nog vragende partij is voor een zoveelste Wietcoin soort die claimt de wereld van de wietrokers of wietindustrie op zijn kop gaat draaien. Dat is Fusion allesbehalve.

Time-lock feature in tokens

Dankzij de onderliggende technologie van de time-lock feature in tokens kunnen bijvoorbeeld verhuurders de sleutels tot hun huizen voorzien van van smart locks digitaliseren en zo de toegang tot hun eigendom voor huurders programmeren. Het huis is dan na betaling van de huurprijs en overdracht van de digitale sleutel enkel voor de afgesproken tijd beschikbaar tot de huurder. In de front-end van de verhuurderswebsite kan dus een bookings- en betalingsapplicatie worden geïmplementeerd die in combinatie met deze time-lock feature er voor kan zorgen dat het niet meer zal nodig zijn om een fysieke overdracht van sleutels te doen.

De Fusion token (FSN)

Zoals op het Ethereum netwerk, ETH gebruikt wordt, geldt hetzelfde voor FSN op het Fusion netwerk. In de ICO fase, bij de start van het project was FSN een ERC20 token maar sinds de lancering van het MainNet vorig jaar in juli kunnen de tokens geswapt worden voor MainNet FSN. Net zoals bij het token is er een beperkte supply van +/- 62 miljoen FSN waarvan er +/- 45 miljoen in omloop zijn. De prijs vandaag bedraagt om en bij de $0.50. All-time high prijs was 9.38$ op 5 mei 2018. Wat niet onbelangrijk te vermelden is, is dat de prijs van FSN sinds begin mei van dit jaar al vlot verviervoudigd is. Er is dus wel degelijk interesse in deze coin en dit project. Er valt ook zeker een punt te maken over de beperkte supply en of de huidige marktprijs dan wel zwaar onder de echte waarde ligt. In de “moon”-wandelgangen wordt zelfs gefluisterd dat een marktwaarde van $10 helemaal niet overdreven zou zijn.

De concurrentie

DJ Qian en zijn Fusion team zijn natuurlijk niet de enigen die met het lumineuze idee van crosschain technologie bezig zijn. WanChain, Aion, Ark en ICON zijn een paar van de meest geduchte concullega’s die zich geworpen hebben op het oplossen van interoperabiliteitsprobleem én over een sterk team en organisatie beschikken. Komt er nog bij dat sommige van deze concurrenten een veel betere marketingmachine en grotere en levendigere community hebben die op social media harder roepen dan de gemeenschap achter Fusion.

Conclusie

Er valt wel wat te zeggen van dit project. Niet enkel omdat het een echt belangrijk probleem in de blockchain-wereld aanspreekt maar ook omdat de use-cases waarmee naar buiten komt aanspreken. De financiële wereld is zonder twijfel vragende partij naar digitalisering van alle mogelijke financiële en niet-financiële producten. Het buzzword van dit moment is DeFi, kort voor decentralised finance en wil nou net daar Fusion in het midden en vooraan het pak zitten.