Otherside NFT zorgt voor een historische gas war

Het Otherside metaverse project verkocht alle beschikbare 55.000 Otherdeed land non-fungible tokens (NFTs) binnen drie uur na zijn openbare verkoop die zaterdag om 21.00 uur ET begon.

Volgens het officiële Twitter-account van Otherside hebben beleggers alle NFT’s opgeschept in een aanbod dat alleen ApeCoin cryptocurrency accepteerde.

De mintprijs was 305 ApeCoin, ongeveer $5.800 waard op het moment van de mint. Het bracht 16,7 miljoen ApeCoin ($317 miljoen) op, waardoor het een record-setting NFT mint was. Een mint is een openbare aanbieding waarbij NFT’s worden verkocht via een smart contract op een blockchain zoals Ethereum.

De kopers moesten een Know Your Customer (KYC) verificatie doorstaan en hun crypto wallets vooraf laten goedkeuren op de website van het project.

De NFT’s zullen kopers rechten geven om land te claimen in de Otherside metaverse, een blockchain-gebaseerde virtuele wereld die wordt ontwikkeld door Yuga Labs – maker van populaire Bored Ape Yacht Club (BAYC) en Mutant Ape Yacht Club (MAYC) NFT-collecties.

Na de mint van vandaag zullen BAYC- en MAYC-houders ook gratis land kunnen claimen gedurende een periode van 21 dagen.

Meer dan 27.000 gebruikers kochten de 55.000 beschikbare Otherdeed NFT’s van de in totaal 100.000 die gemint zijn. De overige 45.000 zijn opgenomen in een airdrop die openstaat voor bestaande houders van BAYC en MAYC NFTs.

Als langverwachte NFT-release zorgde de Otherdeed-munt ervoor dat de gaskosten op de Ethereum-blockchain omhoogschoten naar 8.000 GWEI, per gegevens van Etherscan-blokverkenner.

Dit was het gevolg van een gasoorlog – een situatie waarin veel Ethereum-gebruikers op hetzelfde moment NFT’s probeerden te kopen en elkaar overboden door de transactiekosten van het netwerk te gebruiken. Dergelijke biedingen kunnen ervoor zorgen dat de fees op de blockchain pieken, zoals vandaag het geval was.

Uiteindelijk onthulden on-chain gegevens dat de Otherdeed gasoorlog ertoe leidde dat de verkoop een extra $172 miljoen aan transactiekosten opleverde die individuele kopers tussen de $4000 en $10.000 kostten. Zulke hoge mintkosten zorgden ervoor dat velen klaagden dat ze niet in staat waren om aankopen te doen.

Op Twitter bekritiseerde Ethereum-ontwikkelaar Foobar Yuga Labs voor het schrijven van een smart contract dat niet geoptimaliseerd was voor gasoorlogen.

In een reactie op de gasoorlog zei Yuga Labs dat de Otherside metaverse mogelijk wil migreren van Ethereum naar zijn eigen Layer 1 blockchain om de schaalbaarheid te verbeteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!