Finland gaat Oekraïne financieel helpen met BTC

De oorlog in tussen Rusland en Oekraïne lijkt nog lang niet ten einde, ondanks de vele aan- en uit-momenten. De twee partijen staan tegenover elkaar zonder directe militaire hulp van bondgenoten, in tegenstelling tot de meeste conflicten in het verleden. Oekraïne blijft echter steun ontvangen in de vorm van financiering, wapens, medische en voedselvoorraden van tal van EU-landen en de VS.

Digitale activa zijn ook een essentieel kenmerk in de oorlog geweest, omdat crypto-gerelateerde bedrijven, individuen en overheden donaties in Bitcoin en altcoins naar het binnengevallen land stuurden. Het laatste land dat nu financiële steun heeft geleverd is Finland. Het heersende orgaan van het land heeft de afgelopen jaren verschillende operaties gelanceerd tegen drugsbaronnen, handelaars en andere criminelen. Als gevolg hiervan nam het bijna $77 miljoen aan bitcoin in beslag en de regering is bereid een deel van dat bedrag aan Oekraïne te doneren. Een regeringsfunctionaris verklaarde het volgende:

“Natuurlijk is er geen universeel geld op die manier geoormerkt. Maar hier, als mentaal, wordt dit geld uit bitcoins geoormerkt zodat het kan worden gebruikt om Oekraïne te ondersteunen.”

Dit initiatief werd eerder dit jaar al besproken volgens de berichtgeving. Zelfs werden de autoriteiten gevraagd om de bevestiging van Sauli Niinistö, de president van het land. Het ministerie van Financiën en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan nader bepalen hoeveel in beslag genomen BTC naar Oekraïne gaat. Sommige geruchten hintten erop dat Finland het totale bedrag zou kunnen sturen. Ervan uitgaande dat dit gebeurt, zou het vijf keer meer zijn dan de $15 miljoen financiële hulp die aan Oekraïne is overgedragen in Februari.

De Finse douane is verantwoordelijk voor de in beslag genomen BTC. Het heeft twee Finse digitale activaverleners gemachtigd om als makelaars voor de donatie dienen. Het gaat om Coinmotion en Tesseract.

De autoriteiten zijn concreet van plan om bijna 1.890 BTC aan die bedrijven te geven, die ze later zullen verkopen en de fiat-valuta die equivalent is, aan Oekraïne sturen. CFO Pekka Pylkkänen heeft hierover het volgende gezegd:

“Op dit moment is ons doel om makelaars de legale virtuele valuta te geven die in beslag zijn genomen in de handen van de douane, dwz ongeveer 1890 bitcoins in de lente, vroege zomer. Het geld wordt normaal gesproken bijgeschreven aan de staat, net als alle andere activa die door de douane in beslag zijn genomen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!