Binance sluit accounts die verband houden met de Russische overheid

Op donderdag kondigde Binance aan dat het sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verschillende accounts heeft gesloten die verband houden met familieleden van Russische functionarissen. Vorige week kondigde de exchange aan dat het de diensten in het land zou gaan beperken.

De stiefdochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, en de dochter van de woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, hebben beide hun accounts geblokkeerd zien worden sinds de Russische inval in Oekraïne. Dit vertelde het hoofd van sancties van Binance aan Bloomberg. Ook werd door Binance onthuld dat de zoon van Konstantin Malofeev, een Russische oligarch die door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd aangeklaagd voor het schenden van Amerikaanse sancties, ook is geblokkeerd omdat de uitwisseling blijft zoeken naar gebruikers met links naar gesanctioneerde personen.

Sinds de Russische inval van Oekraïne zijn er een reeks financiële sancties doorgevoerd die gericht zijn op het beperken van het vermogen van het land om de oorlog voort te zetten. Tot nu toe hebben de sancties Vladimir Putin echter nog niet ontmoedigd. Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister van digitale transformatie, verwelkomde het nieuws vrijdag in een tweet en zei dat “iedereen die verbonden is met het regime van Poetin de gevolgen van oorlog zal voelen.”

Op 3 maart werden de eerste account geblokkeerd, terwijl de zoon van Malofeev zijn account deze week liet sluiten. Dit kwam nadat hij op 20 april was oegevoegd aan de Rusland-gerelateerde aanduidingen van het Amerikaanse ministerie van Financiën, volgens het rapport van Bloomberg. Niemand van de getroffen personen wilde reageren op het verzochte commentaar.

Sinds het begin van de oorlog hebben politieke leiders uit de EU en de VS zich gericht op cryptocurrencies. Dit doen ze uit angst dat Rusland crypto kan gebruiken om de sancties te omzeilen. Grote exchanges hielden tot voor kort vol dat crypto een vreselijk middel was om sancties te ontwijken. Eerder deze maand vertelde de CEO van Binance, Changpeng Zhao, aan CNN dat crypto te traceerbaar was en dat overheden de manier waarop zij crypto-transacties volgen verbeterden.

Vorige week onthulde Binance echter in een blogpost dat het strengere Know Your Customer (KYC) -controles voor Russische gebruikers afdwong vanwege het nieuwste pakket anti-Russische sancties van de Europese Unie. Specifiek was het gericht op “Russische staatsburgers of natuurlijke personen die in Rusland wonen, of juridische entiteiten die in Rusland zijn gevestigd” met crypto-holdings van meer dan € 10.000 (iets minder dan $ 11.000). Deze sancties zijn echter niet van toepassing op Russen die in het buitenland wonen, die hun adres kunnen verifiëren en diegenen in het land die minder dan €10.000 bezitten.