Er is sprake van een paradigmaverandering omtrent geld, aldus Dalio

Ray Dalio, een miljardair-belegger en hedgefonds-manager, gelooft dat de Amerikaanse dollar en fiat-valuta’s over de hele wereld vastzitten in spiraalvorm. Volgens hem heeft deze spiraalvorm de eigenschap dat het zich in een nooit eindigende staat van achteruitgang bevindt.

Dalio heeft in een interview met Yahoo Finance aangegeven dat zijn bezorgdheid over inflatie is gestegen tot tussen een acht en een tien, op een schaal van één tot tien. Daarnaast gelooft hij dat regeringen geen echte manier hebben om het verval van de koopkracht van valuta’s te beheersen. Renteverhogingen van de Federal Reserve kunnen de inflatie in de VS enigszins afremmen, maar uiteindelijk zijn toezichthouders niet in staat dit tot een acceptabel niveau terug te brengen. Dalio zei:

“We hebben een inflatie van zeven procent gehad en we zullen waarschijnlijk afrekenen – het zal een kwestie van vijf procent zijn of zoiets. En dus verliezen mensen dat geld nog steeds aan inflatie. Dus wat je hebt is genoeg verkrapping door de Federal Reserve om de inflatie adequaat aan te pakken, het is te veel verkrapping voor de markten en de economie. Dus de Fed zal over een jaar in een zeer moeilijke positie zitten, omdat de inflatie nog steeds hoog blijft en het zowel op de markten als op de economie begint te knijpen.”

“Als je meer geld leent dan je uitleent en je hebt veel schulden, dan ga je ofwel terugbetalen in hard geld of in zacht geld. En dus creëert het een zeer moeilijke afweging. Dus wat kun je doen? Geef je minder geld uit? Dus de afweging wordt steeds moeilijker, en dat is wat een stagflatie-omgeving teweegbrengt, omdat ze proberen te navigeren tussen die twee ongewensten. Met andere woorden, ze willen de inflatie in bedwang houden, maar een te hoge rente die goed genoeg is voor inflatie veroorzaakt te veel economisch klimaat. Dus wat kunnen ze doen?”

Dalio heeft daarnaast gezegd dat er een verschuiving plaatsvindt in de geest van beleggers over de hele wereld. Dit proces in bezig omdat de mensen de fundamentele aard van geld in twijfel beginnen te trekken. Dalio gaf aan:

“Dus een valuta is een ruilmiddel en een opslag van rijkdom, en zijn opslag van rijkdom is nu een probleem, vooral voor de dollar. Maar het is ook een probleem voor andere landen. Dus daarom heb je inflatie als geld naar andere dingen gaat en en de kosten van lenen zo laag zijn ten opzichte van de inflatie, dan moedigt het het lenen van geld en de verkoop van geld aan. Met andere woorden, het niet aanhouden van dergelijke financiële activa. Dus dat is ja, ik denk dat je de aard verandert van wat geld is en wat de dollar is als een opslagplaats van rijkdom.”

“We beginnen aan een paradigmaverschuiving weg van de mentaliteit dat we een lage inflatie hadden en wanneer je obligaties bezit en je bezit contant geld of je op één manier opereert en je je daar geen zorgen over maakt en bedrijven maken zich er geen zorgen over in hun voorraden of met grotere voorraden.”

Beleggers zullen zich waarschijnlijk wenden tot activa die aantoonbaar schaars en moeilijker te produceren zijn dan papiergeld, aldus Dalio. Crypto-activa en goud gelden hier als twee potentiële opties. Dalio zei het volgende:

“Dus hoe diversifieer je? En het systeem heeft ook te maken met de vraag wat geld is? Blijft de dollar dezelfde soort reservevaluta? En dan zie je de ontwikkeling van alternatieve gelden. We zien een verscheidenheid. Ik denk dat verschillende soorten geld met elkaar zullen concurreren in de omgeving waarin we ons bevinden.”

“Misschien is het crypto. Misschien is het goud. Misschien zijn het andere dingen. Misschien concurreert de digitale RMB met de Amerikaanse dollar. We komen in een omgeving omdat iedereen denkt dat die er is – denk eens na over hoeveel geld er wordt opgeslagen in schuldinstrumenten, die schuldvorderingen. Bedenk eens hoe slecht die rendementen zijn. Dus zo’n verschuiving vind ik heel belangrijk. We zijn dus een belangrijke verandering in de valuta.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!