Amerikaanse inflatie in februari naar 7,9% gestegen

De Amerikaanse inflatiecijfers zijn bekend geworden en zijn geheel in lijn met de verwachtingen doorgestegen naar 7,9%, ten opzichte van 7,5% in januari. Als reactie sprong Bitcoin meteen met een paar duizend dollar omhoog, om nu weer terug te zijn onder de $40.000. Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics schreef het volgende:

“De stijging van 12 maanden is gestaag gestegen en is nu de grootste sinds de periode eindigend in januari 1982. De all items less food and energy index steeg met 6,4 procent, de grootste 12-maandse verandering sinds de periode eindigend in augustus 1982.”

Het Amerikaanse inflatiecijfer werd vrijgegeven nadat de Europese Centrale Bank zei dat haar opkoopprogramma van obligaties eerder zou worden verlaagd dan eerder verwacht, verwijzend naar de inflatoire druk die de oorlog in Oekraïne op het Europese continent heeft veroorzaakt. “De Russische invasie van Oekraïne is een keerpunt voor Europa”, aldus de verklaring van de ECB. Het voegde eraan toe dat de centrale bank “alle maatregelen zal nemen die nodig zijn om het mandaat van de ECB te vervullen om prijsstabiliteit na te streven en de financiële stabiliteit te waarborgen.”

Naar verluid heet de ECB ook een verklaring verwijderd waarin stond dat de rentetarieven lager zouden kunnen worden dan nu het geval is. Eraan werd toegevoegd dat de wijzigingen in de rente zouden komen nadat de obligatieaankopen volledig waren afgebouwd. Op het nieuws reageerde de euro direct door te stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een analist bij GlobalBlock, Marcus Sotiriou, zei ondertussen dat een daling op alle wereldwijde markten gezien kan worden als de inflatie in de VS boven verwachting blijft binnenkomen. Hij zei daarnaast ook het volgende:

“Een hoger dan verwachte lezing kan leiden tot een verdere daling van de wereldwijde markten, omdat beleggers agressief monetair beleid van de Federal Reserve kunnen inprijzen. Een lager dan verwachte meting kan een tegengesteld effect hebben.”

Ondertussen zeiden andere analisten dat de hoge inflatie nu veel langer heeft geduurd dan werd verwacht. Joel Naroff, hoofdeconoom bij Naroff Economics aan de Wall Street Journal, zei het volgende:

“We dachten dat de inflatie zou dalen, vooral als gevolg van de ontwarring van de wereldwijde toeleveringsketen, maar we weten niet hoe wat er in Oekraïne gebeurt dat opnieuw in de knoop zal brengen.”

Daarnaast leek de regering van Joe Biden een hoge inflatie te hebben verwacht. Tijdens een persconferentie die gisteren plaatsvond zei de perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, dat er een hoge totale inflatie werd verwacht, met als belangrijkste reden de hogere energieprijzen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!