Efficiëntie van Bitcoin-mining gestegen met 63%

Het minen van Bitcoin (BTC) wordt steeds efficiënter terwijl bedrijven steeds vaker groene energie gebruiken voor hun mining-activiteiten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Bitcoin Mining Council (BMC), dat een vrijwillig wereldwijd forum is voor Bitcoin-miningbedrijven.

Op maandag werd de enquête, Q1 2022 Bitcoin Mining Data Review, gepubliceerd en daaruit blijkt dat de BTC-efficiëntie in het eerste kwartaal van het jaar met 6% is gegroeid. Als er wordt vergeleken met een jaar geleden betekent dit een stijging van maar liefst 63%, van 12,6 EH per gigawatt (GW) tot 20,5 EH per GW. Een van de oprichter van BMC en tevens ook de CEO van MicroStrategy, Michael Saylor, heeft hier het volgende over gezegd:

“We zagen een toename van 63% in efficiëntie op jaarbasis als gevolg van de vooruitgang in halfgeleidertechnologie, de snelle uitbreiding van de Noord-Amerikaanse mijnbouw, de China Exodus en de wereldwijde acceptatie van duurzame energie en moderne bitcoin-mijnbouwtechnieken.”

Bitcoin-mining ook duurzamer geworden

Naar verluidt zijn de deelnemers aan de enquête 50% van het wereldwijde Bitcoin-netwerk, die een duurzame energiemix gebruiken van 64,6% en 100,9 exahash (EH) vertegenwoordigen. De duurzame energiemix van de wereldwijde Bitcoin-miningindustrie bedraagt momenteel 58,4%, wat bovendien een stijging is van 59% op jaarbasis.

De raad merkte ook op dat de Bitcoin-miningindustrie goed is voor een onbeduidende hoeveelheid wereldwijde energie (16 bps) en verwaarloosbare koolstofemissies genereert (8 bps). Dit is slechts 0,085% van de wereldwijde CO²-productie.

Volgens de raad verbetert de efficiëntie van Bitcoin-mining snel, wat een weg vrij zou kunnen maken voor institutionele adoptie. BMC schat concreet dat de mining-efficiëntie in de komende vier jaar met factor 3 en 2 zal toenemen op jaarbasis. Marcus Sotiriou, een analist bij de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde digital asset broker GlobalBlock, zei in een gemaild commentaar:

“Deze verbeteringen zijn aantrekkelijk voor instellingen die de impact op het milieu zien als een van de grootste redenen om niet in Bitcoin te investeren.”

Daarnaast gaf de CEO van Tesla en SpaceX, Elon Musk, aan dat hij BTC-betalingen opnieuw zou instellen voor de aanschaf van Tesla’s zodra het percentage hernieuwbare energie van Bitcoin de 50% heeft overschreden.

Musk is echter niet betrokken bij de BMC. Volgens de website van de raad heeft de uitgesproken miljardair er geen rol in, en de omvang van zijn betrokkenheid was deelname aan een educatieve oproep met een groep Noord-Amerikaanse bedrijven om Bitcoin-mijnbouw te bespreken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!