Markten onder druk in afwachting van CPI-cijfers VS

Op dinsdag 12 april staan cryptocurrencies onder grote druk net als de Amerikaanse aandelen-futures. Tegelijkertijd wachten beleggers op het Amerikaanse Bureau of Statistics die gegevens zal vrijgeven over de consumentenprijsindex (CPI) van maart 2022. De CPI is volgens het Bureau of Labor Statistics een maat voor de gemiddelde verandering in de loop van de tijd in de prijzen die stedelijke consumenten betalen voor een winkelmandje van consumptiegoederen en diensten. Naar verwachting zullen de CPI-gegevens van maart 2022 worden vrijgegeven om 8:30 A.M Eastern Time op 12 april. Jen Psaki, de perssecretaris van het Witte Huis, vertelde verslaggevers tijdens de dagelijkse briefing op 11 april dat de regering van Joe Biden de verwachting heeft dat de totale inflatie van maart 2022 buitengewoon verhoogd zal zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne. CBSNews tweette het volgende:

“We moeten meer doen om de kosten voor het Amerikaanse volk te verlagen.” Jen Psaki, perssecretaris van het Witte Huis, zegt dat het Witte Huis verwacht dat het rapport over de consumentenprijsindex over de inflatie voor maart “buitengewoon hoog zal zijn als gevolg van de prijsstijging van Poetin.”

CPI vertelt niet het hele verhaal

Psaki ging verder met vertellen dat ze een groot verschil verwachten tussen kern- en hoofdinflatie als gevolg van verstoringen van de wereldwijde energie- en voedselmarkten. Kerninflatie bevat de energie- en voedselprijzen niet. Volgens een rapport van CNBC vertelde Ed Yardeni, president van Yardeni Research, maandag aan CNBC’s “Closing Bell: Overtime:

“Ik denk dat we tegen de zomer waarschijnlijk de CPI-inflatie zullen zien pieken en dan zal de consumptiedeflator ergens tussen 6 en 7% pieken en dan dalen tot misschien 3 tot 4% in de tweede helft van het jaar in volgend jaar.”

Momenteel zijn zowel de Dow Jones, de S & P 500 en de Nasdaq allemaal met ongeveer een half procent gedaald. De verliezen zijn heviger in de crypto-markt waar de verliezen van de top 10 cryptocurrencies allemaal rond de 5% liggen. BNB is de enige die het verlies nog redelijk heeft kunnen beperken met een percentage van 2,5%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!