Grote darknet-marktplaats Hydra opgedoekt door Duitse autoriteiten

Duitse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat het de darknet-marktplaats Hydra heeft weten te sluiten, nadat ze de serverinfrastructuur hadden overgenomen en 543,3 BTC in beslag hadden genomen. Het openbaar ministerie van Frankfurt, het Centraal Bureau voor de Bestrijding van Cybercrime (ZIT) en de Federale Recherche (BKA) maakten de inbeslagneming vandaag in een verklaring bekend.

De marktplaats begon in december 2015 en richtte zich op de handel in illegale verdovende middelen, evenals op vervalste documenten en digitale diensten. Het werd de belangrijkste Russischtalige darknet-marktplaats na de sluiting van Russian Anonymous Marketplace (RAMP) in 2017.

Hydra viel vooral op door zijn brutale zakelijke tactieken. Het voerde campagnes op bekende websites zoals YouTube en heeft mogelijk zelfs DDoS-acties tegen concurrenten uitgevoerd, volgens analyse van het blockchain forensisch team Ciphertrace vorig jaar.

Op het moment van sluiting waren er ongeveer 17 miljoen klanten en meer dan 19.000 leveranciersaccounts geregistreerd op de markt. ZIT en BKA schatten dat de markt in 2020 een omzet van ruim 1,23 miljard euro had. Ze voegden eraan toe dat zijn “Bitcoin Bank Mixer” -service voor het verdoezelen van digitale transacties onderzoeken enorm moeilijk maakte voor wetshandhavers.

Het bestaan lange bestaan van Hydra had tevens te maken met de gecompliceerde banden tussen de Russische drugshandel en de rechtshandhaving, evenals de onwil van laatstgenoemde om samen te werken met internationale partners, aldus een rapport van The Block.