Normaliter worden aandelen in een portefeuille bij uw bank in beheer genomen. U kunt deze digitaal beheren, maar de aandelen blijven uiteindelijk een fysieke waarde vertonen. Bij cryptocurrencies is dit niet altijd het geval. Uw munten worden namelijk in digitale wallets bewaard. Dit kan echter ook online risico’s met zich meebrengen. In dit artikel gaan we daar wat beter naar kijken.
Allereerst kijken we daarbij naar historische data met betrekking tot verschillende cryptocurrencies. Er is namelijk data beschikbaar van de waarde die de afgelopen jaren gestolen is als het aankomt op deze niet-tastbare currencies. Hoewel er in de beginjaren nog weinig digitaal geld werd ontvreemd, is dit de laatste jaren enorm toegenomen. Sinds 2011 is er namelijk meer dan 1,5 miljard dollar aan cryptocurrencies gestolen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
1. Hackers
Allereerst is het natuurlijk mogelijk dat wallets gehackt worden. Het hacken van deze wallets kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan de data via een niet beveiligde verbinding verzonden worden, kan de hack ontstaan zijn doordat er op een link of advertentie is geklikt of is het wachtwoord op de een of andere manier op straat komen te liggen. Een deel van deze problematiek is op te lossen door middel van een VPN.
Met een dergelijke applicatie of tool op je smartphone, tablet of computer, wordt jouw data versleuteld verzonden en ontvangen. Hierdoor kan deze data wel nog steeds onderschept worden door hackers, maar bezitten zij niet de zogenaamde ‘key’ die nodig is om de data weer te geven. Hierdoor kunnen zij uiteindelijk niets met deze data doen en lopen jouw transacties met betrekking tot cryptocurrencies ook geen risico.
2. Beveiligen van uitwisselingen
Traditionele bankinstellingen treffen vaak allerlei maatregelen om het proces rondom valuta-uitwisselingen te beveiligen. Kijken we naar de digitale platforms, dan wordt vaak opgemerkt dat deze over het algemeen minder extensieve beveiligingsmaatregelen hanteren. Dit komt vooral doordat het deze digitale platforms vaak ontbeert aan ervaring met betrekking tot het beveiligen van dit soort infrastructuren. Dit maakt het voor hackers dan ook een interessante plek om digitale valuta te onderscheppen.
Het grote probleem doet zich vooral voor wanneer de cryptocurrency gestolen is. De portefeuilles worden vaak namelijk onherkenbaar en anoniem opgezet, waardoor het niet te traceren valt wie de cryptocurrency nu heeft en waar deze precies heen is gegaan. Hoe kun jij je hier als investeerder dan tegen wapenen?
3. Opslaan van jouw ‘key’
Misschien wel de belangrijkste en meest onderschatte manier om jouw account te beveiligen. Veel gebruikers kiezen er namelijk voor om deze key op te slaan op een computer zoals ze dat met elk ander bestand zouden doen. Wordt jouw computer echter gehackt, dan heeft de hacker ook direct toegang tot jouw portefeuille. Kijken we naar Bitcoins, dan kan het momenteel om tienduizenden euro’s gaan. Sla deze key dus niet digitaal op! Het kost je misschien wat schrijfwerk, maar het bespaart je een hoop onkosten!
4. Lees jezelf in
Daarnaast wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk over het onderwerp te weten te komen. Bij normale aandelen kun je eenvoudigweg vanachter je computerscherm handelen. Bij cryptocurrencies heeft het handelen veel meer invloed en consequenties. Blijf jezelf daarom ook ontwikkelen als het gaat om het beveiligen van jouw online portefeuille.
En niet alleen jouw online portefeuille dient beveiligd te worden. Denk ook aan het netwerk in huis. Zoals we hierboven al kort benoemden, hebben hackers maar een kleine opening nodig om veel van jouw persoonlijke data te achterhalen. Deze kunnen ze vervolgens gebruiken om jou te chanteren of, indien ze al genoeg hebben, om jouw accounts te hacken. Online veiligheid zou dus prioriteit nummer één moeten zijn!
5. Consulteer een specialist
Hoewel het bij cryptocurrencies vooral gaat om de online portefeuille, is het toch aan te raden om advies te bij een specialist. Hoewel zij er ook voordeel uit willen halen, kunnen ze jou helpen om jouw account te beveiligen of maatregelen te nemen waardoor je minder risico loopt. Als particulier moet je alle informatie zelf opvragen, terwijl een adviseur kan putten uit een bron van informatie die ze al dankzij andere investeerders hebben opgedaan.
Handel jij al in cryptocurrencies of ben je jezelf aan het oriënteren op deze markt? Denk er dan goed over na dat ook jouw online veiligheid de aandacht krijgt die het verdient. Bij cryptocurrencies kan het gaan om grote hoeveelheden geld. Het zou natuurlijk zonde zijn als je dit verloren ziet gaan door het simpelweg opslaan van je wachtwoord op je computer. Houd dus ook zeker rekening met cybersecurity mee wanneer je ervoor kiest om te gaan handelen in cryptocurrencies.