Thailand voert belastingvrijstellingen in voor crypto start-ups

Uit notulen van de laatste kabinetsvergadering van het Thaise ministerie van Financiën blijkt dat de Thaise regering van plan is om de groei van de crypto-markt in het land te stimuleren. De notulen geven onder andere een belastingvrijstelling aan.

Inzet op een digitale economie

De Thaise regering heeft besloten om bepaalde belasting verlichtende maatregelen toe te passen voor de handel in digitale activa. Er zullen ook belastingvrijstellingen zijn voor start-ups en het financieren ervan. In de verklaring werd opgemerkt dat de overdracht van cryptocurrencies en digitale activa op door de overheid goedgekeurde beurzen zou worden vrijgesteld van btw. Dit zou ook gelden voor de CBDC van Thailand.

De minister van Financiën en de vice-minster van Financiën hebben het volgende aangegeven:

“Deze kwestie zal de Thaise beleggers in staat zal stellen om digitale activa te verhandelen op een betrouwbare Thaise exchange. Omdat het onder toezicht staat van de SEC en andere overheidsinstanties, gerelateerd en Thailand in staat stellen om een toekomstige betalingsinfrastructuur klaar te hebben voor de digitale economie.”

Daarnaast luidde de verklaring:

“Belastingvermindering voor de handel in digitale activa zal beleggers in digitale activa helpen om comfortabel te zijn bij het uitvoeren van hun wettelijke taken. En krijgen meer eerlijkheid bij het betalen van belastingen, inclusief het helpen van beleggers om digitale activa te verhandelen die zich voordoen op Thaise beurzen om betrouwbaar en veilig te zijn en mensen een keuze te geven in het gebruik van digitaal geld in de toekomst. “

De belastingvrijstellingen hebben ook betrekking op investeerders in crypto-start-ups, zowel direct als indirect via VC’s. De verwachting is dat de binnenlandse investeringen zullen versterken en dat de economie op deze manier in staat wordt gesteld om duurzaam uit te breiden en het concurrentievermogen te verbeteren. Het investeren in een start-up voor twee jaar lang kan een belastingvoordeel opleveren tot 10 jaar.

In Thailand groeit de crypto-sector in een snel tempo. De crypto-handelsaccounts groeiden vanaf september 2021 met 27,6% per maand en loopt hiermee ver voor op de groei van handelsaccount in aandelen. Naar verwachting zal het nieuwe belastingbeleid lopen van 1 april 2022 tot eind 2023.

Thailand wil een crypto-hub worden

Het huidige standpunt van de Thaise overheid is opmerkelijk aangezien het in de zomer van 2021 nog nadacht over bepaalde verboden in de sector. Vanaf juni 2021 had de SEC namelijk besloten om een verbod op meme-tokens en NFT’s af te dwingen. De afgelopen tijd is het Aziatische land echter vriendelijker geworden tegenover cryptocurrencies. In februari besloot de regering om een belasting van 15% op cryptocurrencies uit te stellen nadat het feedback kreeg van marktdeelnemers.

Thailand is de op een na grootste economie in Zuidoost-Azië en heeft ongeveer 10 keer het aantal actieve handelsaccount in vergelijking met de Verenigde Staten. Gegevens van de SEC van Thailand geven aan dat het transactievolume van november 2020 tot april 2021 met ongeveer 600% was gestegen. Het nieuwe beleid van de regering zal waarschijnlijk nog meer crypto-investeringen en toerisme aantrekken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!