Landen zullen overgaan naar Bitcoin reserves, aldus Pantera CEO

Dan Morehead, de CEO en Co-Chief Investement Officer van Pantera Capital, heeft betoogd dat natiestaten en particuliere burgers het waarschijnlijk zeer aantrekkelijk vinden om de controle over hun eigen geld te behouden. Dit statement werd gemaakt met oog op de sancties tegen Rusland en dat landen zouden beginnen met de overgang naar Bitcoin (BTC) voor buitenlandse reserves. Hij schreef in zijn laatste nieuwsbrief het volgende:

“Landen kunnen binnenkort beginnen met de overgang naar bitcoin voor buitenlandse / cloudreserves. Het vermogen om hun eigen valutareserves aan te houden zal zeer aantrekkelijk worden voor veel landen en particuliere burgers.”

Hij zei daarnaast dat Bitcoin aantrekkelijk is voor de gewone burgers vanwege het feit dat zij zich willen beschermen tegen de financiële impact van de beslissingen van hun regering of dictator. Hij verklaarde dat de recente sancties tegen Rusland, geleid door het westen, al hebben bewezen dat buitenlandse reserves in fiat-valuta’s die door andere landen worden gecontroleerd, niet zo veilig zijn als eerder werd gedacht.

De impact van de sancties

Dit besef komt nu voornamelijk nadat de Centrale Bank van Rusland is afgesneden van het grootste deel van de $630 aan buitenlandse reserves die het voor de oorlog aanhield. Dit heeft gezorgd voor ineenstorting van de Russische Roebel. Als gevolg daarvan heeft de centrale bank genoodzaakt om de rente te verhogen tot 20%, dat volgens Morehead de huizenmarkt zal moeten verpletteren. Daarnaast zijn de aandelenmarkten in Rusland flink gekelderd en momenteel is de binnenlandse aandelenmarkt nog steeds gesloten. Ook zorgt de ineenstorting van de Russische roebel ervoor dat grote Russische bedrijven die in het buitenland worden verhandeld worden geconfronteerd met een ineenstorting van de koers. Morehead schreef:

“Alledaagse Russische burgers worden financieel gedecimeerd als gevolg van de beslissingen van hun leiderschap.”

Het betoog van Morehead kwam als reactie op de VS dat tegoeden van de Russische centrale bank in hun land zouden bevriezen. Het doel van deze sanctie is bedoeld om de financiering van de oorlog in Oekraïne af te snijden. Op dinsdag kwam bovendien het nieuws naar buiten dat een tweeledige groep senatoren in de VS een wetsvoorstel zal indienen dat het doel heeft om te voorkomen dat Rusland het fysieke goud van hun reserve verkoopt. Deze ‘secundaire sancties’ zouden toepasbaar worden op Amerikaanse entiteiten die handelen met goud of het goud vervoeren van de Russische centrale bank. Ook zal het effect hebben op entiteiten die fysieke of elektronische verkoop van goud in Rusland faciliteren.

De wetgeving heeft als doel om te worden opgenomen in een brede uitgavenwet die naar verwachting deze vrijdag zal worden aangenomen, aldus het rapport van Axios.

Rusland heeft ’s werelds op vier na grootste officiële centrale bankreserves van goud, achter de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Frankrijk. In totaal bezit de Russische centrale bank 2.301 ton van het gele metaal, volgens de World Gold Council.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!