Stellar Development Foundation

Oekraïne zet Bitcoin in tegen Russische vijanden

Oekraïne gebruikt bitcoin (BTC) in crowdfundingcampagnes om te vechten tegen de voortdurende dreiging van Rusland.

Oekraïne gebruikt BTC om zich voor te bereiden op oorlog

Oekraïne wordt naar verluidt gestalkt door zijn buurman in het oosten. Rusland heeft momenteel meer dan 100.000 troepen opgesteld aan de Oekraïense grens. Oekraïne heeft fondsen nodig om zijn militaire middelen te versterken en zijn kracht te behouden in het licht van de tegenslag, en heeft zich gericht tot ‘s werelds nummer één digitale valuta door marktkapitalisatie.

Tot nu toe zijn er honderdduizenden donaties aan het land gegeven. De fondsen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het versterken van de militaire uitrusting, het verzekeren van voldoende medische voorraden, de aankoop van drones en het financieren van een nieuwe gezichtsherkenningstoepassing die kan bepalen of iemand een Russische spion is.

Tom Robinson – een hoofdwetenschapper bij blockchainbedrijf Elliptic – legde in een interview uit:

“Cryptocurrency wordt steeds vaker gebruikt om oorlogen te crowdfunden, met de stilzwijgende goedkeuring van overheden.”


Rusland heeft herhaaldelijk verklaard dat het niet van plan is om een offensieve inspanning te leveren richting Oekraïne. Helaas hebben politieke leiders in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk anders verklaard en hebben zij de Russische president Vladimir Poetin gedreigd met vergeldingsmaatregelen als hij iets doet wat zij als kwaadaardig beschouwen tegenover de Oost-Europese natie.

Robinson zegt dat een van de grote redenen waarom crypto donaties zoals deze zo populair zijn geworden in de afgelopen jaren, is omdat ze niet plaatsvinden via financiële systemen van derden. Betalingen kunnen niet worden gestopt of tegengehouden door banken, en geld kan onmiddellijk worden verplaatst naar waar het bedoeld is. Hij verklaarde:

“Cryptocurrency is bijzonder geschikt voor internationale fondsenwerving omdat het geen nationale grenzen respecteert en het censuurbestendig is. Er is geen centrale autoriteit die transacties kan blokkeren, bijvoorbeeld als reactie op sancties.”


Boaz Sobrado – een fintech data-analist in Londen – gooide ook zijn twee centen in de mix, met het commentaar:

“Het voordeel van fondsen werven in crypto is dat het een stuk moeilijker is om ze in beslag te nemen.”


De Ukrainian Cyber Alliance zegt dat het alleen geld inzamelt in crypto en heeft alleen al in het afgelopen jaar meer dan 100.000 dollar aan bitcoin donaties binnengehaald. Het heeft ook andere donaties binnengehaald in Ethereum, Litecoin, en een verscheidenheid aan stabiele munteenheden. De organisatie houdt zich bezig met cyberaanvallen tegen Russische vijanden.

Crypto donaties groeien in populariteit

Volgens een rapport uitgegeven door Elliptic:

“Hun operaties omvatten aanvallen op propagandasites, het Russische Ministerie van Defensie, en verschillende personen die gelinkt zijn aan de activiteiten van Rusland in Oekraïne. De tijdens deze operaties verzamelde inlichtingen worden naar verluidt gedeeld met de Oekraïense wetshandhavings- en inlichtingendiensten.”


Een andere organisatie, bekend onder de naam NGO Myrotvotrets Center, heeft de afgelopen zes jaar crypto donaties geaccepteerd. Gestationeerd in het hart van de Oekraïense hoofdstad Kiev, heeft het bedrijf deze donaties verzameld uit meer dan 40 verschillende landen, en publiceert het regelmatig gegevens over “vijanden van Oekraïne”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN