Nieuw rapport onthult risico’s die CBDC-dienstverleners en centrale banken moeten aanpakken

Het CBDC-seizoen zou wel eens snel kunnen aanbreken, nu China zich opmaakt voor de lancering van zijn digitale yuan en ook andere landen zich haasten om whitepapers of zelfs proefprogramma’s af te ronden. In een nieuw rapport wordt echter gewezen op een aantal potentiële risico’s die CBDC-dienstverleners en centrale banken zo vroeg mogelijk moeten aanpakken.

De International Securities Services Association heeft het rapport “Blue Print for CBDC in Post-Trade-Settlement” uitgebracht. In het rapport worden enkele financiële en regelgevingsrisico’s geschetst die een bedreiging kunnen vormen voor een interoperabel multi-CBDC-systeem op mondiale schaal.

Wat het financiële risico betreft, wordt in het rapport gewezen op mogelijke problemen zoals gefragmenteerde liquiditeit, meerdere niveaus van tegenpartijrisico, en problemen met de afwikkeling van een nettobedrag. Wat de bezorgdheid over de regelgeving betreft, werd onder meer gewezen op de wijze waarop de afwikkeling over de grenzen heen zou worden voltooid, op verschillen in technologische normen en op de vraag welke wetgeving in welk rechtsgebied van toepassing zou zijn.

Het verslag voegde daar nog aan toe:

“Kosten en risico’s als gevolg van een gebrek aan tijdige interoperabiliteit tussen tokenised en non-tokenised systemen moeten ook zorgvuldig worden overwogen, vooral wanneer transacties via ‘on-ramp/off-ramp’ modellen tussen bijvoorbeeld fiat en CBDC gaan.”

Een CBDC-oorlog

Maar dit zijn niet de enige risico’s, want potentiële CBDC-gebruikers hebben ook hun eigen angsten. NSA-klokkenluider en privacyvoorvechter Edward Snowden noemde CBDC’s bijvoorbeeld een “gevaar”. Hij suggereerde ook dat de staat ze zou kunnen gebruiken om de bevolking in de gaten te houden en te controleren.

Sommigen geloven echter het tegenovergestelde. De Europese Centrale Bank heeft bijvoorbeeld haar bezorgdheid geuit over buitenlandse tussenpersonen die Europese betalingen afhandelen. Tegelijkertijd bleek uit een enquête onder Duitse respondenten dat – van de minderheid die voorstander was van CBDC’s – velen ook particuliere betalingspartijen uit de weg wilden gaan.

De eerste is niet altijd de beste

Nu de Olympische Winterspelen naderen, heeft het Oost-Aziatische regime naar verluidt verschillende manieren geïntroduceerd waarop zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers gebruik kunnen maken van zijn CBDC. Bovendien voelen naar verluidt ook buitenlandse bedrijven de druk.

In het ISSA-rapport wordt ook gewaarschuwd voor het gevaar dat vroege CBDC’s andere landen in de steek laten.

Het rapport merkte op:

“Dit geldt vooral in het begin van de invoering, waar er een ‘sunrise’-uitdaging zal zijn: d.w.z. sommige systemen zullen de nieuwe functies het eerst invoeren, terwijl andere systemen in hetzelfde ecosysteem/waardeketen zullen achterblijven, waardoor de behoefte aan interoperabiliteit ontstaat.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!