ProShares dient aanvraag in bij de SEC om een Metaverse ETF te lanceren

ProShares, een populaire verstrekker van exchange-traded funds (ETF’s) heeft haar zinnen gezet op de lancering van een nieuwe ETF gericht op de metaverse, volgens een Bloomberg rapport.

De ProShares Metaverse Theme ETF, die dinsdag werd ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zal de prestaties volgen van de Solactive Metaverse Theme Index (SOMETAV).

De index bestaat uit openbare bedrijven die technologieën leveren of gebruiken die de basis vormen voor metaverse-gerelateerde producten en diensten, zoals gegevensverwerking en relevante hardware, zoals VR-headsets.

De top drie gewogen aandelen van de index omvatten Apple, Nvidia, en Meta, het social media platform dat voorheen bekend stond als Facebook.

Eerder dit jaar werd ProShares het eerste bedrijf dat een Bitcoin futures ETF lanceerde, met bijna $1 miljard verhandeld op de eerste dag.

De metaverse verwijst naar een online virtuele wereld met een eigen economie en is dit jaar een belangrijk thema geworden. Het is de bedoeling om virtuele, augmented en fysieke realiteiten samen te smelten tot één omgeving die een breed scala aan functies biedt, zoals gaming, sociale ervaringen, NFT-handel en nog veel meer.

Het concept heeft ook enkele grote namen aangetrokken, waaronder Facebook, dat in oktober de naam van zijn moederbedrijf veranderde in Meta.

Destijds zei Mark Zuckerberg, CEO van het bedrijf:

“Ik denk dat we als bedrijf in feite van Facebook naar Meta gaan.”

Investeerders storten zich op de metaverse


Ondertussen proberen grote vermogensbeheerders in toenemende mate in te spelen op de snel evoluerende sector, aangezien de afgelopen maanden zowel in de VS als in Canada verschillende vergelijkbare ETF’s zijn gelanceerd.

Volgens een Bloomberg-rapport steeg de wereldwijde markt voor metaverse ETF’s op 28 december tot 2,2 miljard dollar, waarbij Roundhill Ball Metaverse (META) sinds de lancering in juni maar liefst 916 miljoen dollar van beleggers heeft aangetrokken.

“Ik weet niet of het metaverse-thema benen heeft, maar beleggers geloven erin,” vertelde Todd Rosenbluth, directeur van beleggingsfondsen en ETF-onderzoek bij CFRA, aan Bloomberg.

Volgens Rosenbluth suggereert het succes van de ETF META ook dat “we waarschijnlijk meer producten op de markt zullen zien komen die een unieke draai geven aan dit langetermijnthema.”