Adobe Inc. lanceert verificatietool voor NFT’s

Het bekende Amerikaanse softwarebedrijf Adobe Inc. heeft een initiatief aangekondigd dat makers van non-fungible tokens (NFT’s) verificatietools zal bieden. Met het nieuwe systeem, genaamd Content Credentials, kunnen gebruikers, op een verifieerbare en veilige manier, metadata toevoegen aan digitale kunstwerken.

Door deze functie kan een digitale artiest zijn cryptocurrency-adres in de metadata van zijn kunstwerk plaatsen. Vervolgens kunnen kopers ervoor zorgen dat het adres dat de NFT heeft geslagen hetzelfde is als het adres dat de afbeelding heeft gemaakt. Als de adressen verschillen, heb je mogelijk te maken met een namaak.

De samenwerkingen

De inspanning maakt deel uit van een initiatief dat al twee jaar loopt, het Content Authenticity Initiative (CAI). Het programma, dat wordt geleid door Adobe, heeft verschillende opmerkelijke leden aangetrokken, waaronder de BBC, Microsoft en Nikon.

De content referenties worden ondersteund in veel van Adobe’s toepassingen, waaronder het vlaggenschip van de softwaregigant Photoshop. Naar verluidt zal de functie beschikbaar zijn als een optie genaamd “prepare as NFT” in de volgende batch bètafuncties van de app.

Als we kijken naar welke NFT-platforms deze functie willen implementeren, zijn dat: Rarible, KnownOrigin, OpenSea en SuperRare. Deze platformen gaan dit allemaal doen door metadata weer te geven op een tabblad in de NFT-vermelding.

Adobe ziet het potentieel van NFT’s

Adobe-directeur Scott Belsky besprak deze week ook het bredere potentieel van NFT’s. In een Verge-interview verklaarde Belsky dat hij “nooit een krachtiger en beter afgestemd systeem voor creativiteit heeft gezien dan NFT’s.” Hij prees het feit dat NFT-makers zowel primaire verkoopinkomsten als een premie op secundaire verkopen kunnen krijgen. Belsky uitte echter zijn bezorgdheid over de mogelijkheid van een daling van de NFT-markt. Hij zei het volgende:

“In feite ben ik van mening zijn dat er meer crashes zullen zijn voordat er meer stijgingen zullen zijn.”

Op Twitter vestigde Belsky de aandacht op het probleem van namaak NFT’s en merkte op dat “kunstenaars hun werk hebben gekopieerd en geslagen zonder voordeel of toeschrijving aan de originele kunstenaar” vanwege het gemak waarmee bestaande kunstwerken kunnen worden gekopieerd en geplakt. Het valt echter nog maar te bezien of kunstenaars zich tot de oplossing van Adobe zullen wenden om het probleem op te lossen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!